Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес: Това са рисковете на уикенд със спринт и само една тренировка

Мерцедес: Това са рисковете на уикенд със спринт и само една тренировка

2681
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Тимът на Мерцедес посочи особеностите на уикендите със спринт като една от причините за пропуска в реглажите, довел до дисквалификацията на Люис Хамилтън от Гран при на САЩ. Седемкратният световен шампион завърши втори на Circuit of the Americas. След финала обаче бе установено, че планката на пода на неговия болид, както и на този на Шарл Льоклер (Ферари) е износена повече от допустимото. И двамата загубиха позициите си. Тото Волф заяви впоследствие, че в крайна сметка дори причините нямат значение и Мерцедес трябва да си вземе поука от станалото.

„Изборът на настройки по време на уикенд със спринт винаги е предизвикателство, защото има само един час тренировка. То е още по-голямо на писта с неравности като COTA, при това с новости за колата. В крайна сметка всичко това няма значение. Други отбори се справиха, докато ние сбъркахме“, отбеляза Волф.

„Трябва да приемем факта, да си вземем поука и следващия уикенд да се върнем по-силни на пистата“, каза още шефът на Мерцедес в F1

Оперативният директор на екипа от Бракли Андрю Шовлин също посочи, че в уикенд със спринт има само една свободна тренировка.

„За съжаление това е един от капаните на спринтовия формат, когато имаме един-единствен час преди колите да влязат в режим на закрит парк. Нямахме обиколки с гориво като за състезание в петъчната сесия. Освен това пистата е неравна. Позиционирането на болидите по време на състезанието допринесе за по-високото ниво на износване. Ние ще си научим урока, но същевременно ще извлечем всички позитиви от уикенда“, допълни оперативният шеф на Мерцедес.

Самият Хамилтън каза, че дисквалификацията е неприятна, но не може да отнеме удовлетворението от постигнатия напредък. Същото каза и Шовлин.

„И двамата ни пилоти усетиха подобрение, а това е чудесно за развойната ни траектория за 2024 г. Разочаровани сме от крайния резултат, но сме окуражени от демонстрираното темпо“, добави той.