Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен не харесва формата със спринтови квалификации

Верстапен не харесва формата със спринтови квалификации

1823
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Претендентите за титлата в F1 посрещнаха много хладно завръщането на спринтовия квалификационен формат. Този вариант ще се случи за трети път от началото на сезона. Досега такива надпревари имаше на Силвърстоун и Монца. Според него в петък има само една свободна тренировка, следваната от квалификация. В съботния ден третата тренировка е последнана от спринтовата квалификационна сесия, което определя стартовата решетка за неделното Гран при. 

Въпреки че е лидер в шампионата, Макс Верстапен каза, че предпочита обичайния формат на състезателния уикенд в F1. Нидерландецът не очаква, че този формат ще направи надпреварата по-интригуваща от предишните две във Великобритания и Италия.

„Мисля, че основното вълнение идва от старта. След това обиколките са малко и гумите които слагаме издържат до самия край. Почти всики състезатели не натоварват особено болидите с цел да я запазят за неделния ден. Така че не мисля, че има особено значение на коя писта се прави“, сподели Верстапен.

Пилотът на Ред Бул добави, че ако спечели световната титла, би използвал номер едно на своя болид.

„Абсолютно бих използвал първи номер. Това ще бъде много добре от всякаква гледна точка“, обобщи Макс Верстапен.

F1 вече потвърди, че догодина ще се проведат повече спринтови квалификации, но обмисля някои промени във формата. Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън също изрази своето мнение по този въпрос.

„Това не е много добра писта за изпреварване. Разбира се, има дълга права, но вярвам, че ще е трудно да прескочиш някой съперник. Трасето е едно от най-трудните в целия календар. Трябва да си с поне половин секунда по-бърз, за да пробваш изпреварваща маневра. Така че не бих искал спринтова квалификация в Бразилия“, заяви Хамилтън.

В същото време Шарл Льоклер каза, че е фен на този формат, тъй като прави петъчния ден по-интересен. Но също признава, че допълнителното съботно състезание има нужда от подобрения.

„Много харесвам този състезателен формат. Най-любимият ми ден е петък. Хубаво е, че след първата тренировка веднага следва квалификацията. Също така смятам, че съботната надпревара има някои неща, които може да подобрим в бъдеще. Много съм развълнуван за този уикенд и смятам, че е малко по-различен от традиционните. Може би това е възможност да се представим по-добре“, обясни Льоклер.