Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен начело в първата тренировка на Яс Марина

Верстапен начело в първата тренировка на Яс Марина

2382
0
Яс Марина 2020
снимка, Пирели

Макс Верстапен даде най-добро време в първата свободна тренировка за Гран при на Абу Даби. Пилотът на Ред Бул записа 1:37.378 с гуми софт. Втори на 34 хилядни финишира Валтери Ботас с Мерцедес, а трети  на повече от секунда остана Естебан Окон от тима на Рено.

Температурата на въздуха в първата тренировка бе 25 градуса, тази на асфалта- 38, а влажността бе 34 %.

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън  направи своето завръщане след като пропусна втората надпревара в Бахрейн заради положителен тест за COVID-19. Също така в тази сесия ще участват Роберт Кубица от тима на Алфа Ромео и шампиона във F2 Мик Шумахер с Хаас.

Първата най-бърза обиколка бе на Алекс Албон. Пилотът на Ред Бул записа 1:45.301, но веднага бе изместен от Шарл Льоклер. След първите опити на пилотите начело беше Ботас с време от 1:40.692, следван от Льоклер и Албон. В същото време Хамилтън се оплака от температурата в своите спирачки и се прибра в бокса.

След първите 15 минути от старта на тренировъчната сесия Ботас продължи да бъде начело, а само седем състезатели бяха записали време на пистата Яс Марина. Пилотът на Рено Даниел Рикиардо получи повреда в своя болид и спря на трасето, което предизвика развяване на жълти флагове и виртуална кола за сигурност.

Половин час след старта на тренировката водач продължи да бъде Ботас с 1:37.412. Постижението на финландеца бе записано с гуми софт. Втори на повече от секунда бе Верстапен, следван от Пиер Гасли. В същото време тимът на Рено обяви, че Рикиардо е спрял на трасето заради проблем с налягането в горивната система.

В класацията за топ скорост на първа позиция отново бе Валтери Ботас, следван от Данил Квят и Макс Верстапен.

30 минути преди края на първата тренировка Верстапен сложи най-мекия тип гуми и подобри времето на Ботас и записа 1:37.378.

Пилотът на Ред Бул Алекс Албон изгуби контрола на своя болид и се завъртя на завой номер 12.

15 минути преди финала на сесията начело продължи да е Верстапен пред Ботас и Окон. Единствено Даниел Рикиардо бе без записана бърза обиколка заради повредата в своя болид в началото на тренировката.

В последните няколко минути Себастиан Фетел подобри своята обиколка, а повечето пилоти правеха състезателни симулации с най-твърдия тип гуми. В крайна сметка Верстапен спечели първата свободна тренировка, следван от Ботас, Окон, Албон и Хамилтън.