Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен наказан с 3 места назад на грида за Русия за катастрофата...

Верстапен наказан с 3 места назад на грида за Русия за катастрофата с Хамилтън

9186
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен е наказан с преместване с 3 места назад на стартовата решетка за Гран при на Русия за катастрофата с Люис Хамилтън на пистата Монца.

В решението на стюардите се казва, че вината за инцидента е „в по-голяма степен“ на пилота на Ред Бул. На Силвърстоун същата формулировка бе използвана за санкцията на Хамилтън след удара помежду им на британското трасе.

На нидерландския пилот са начислени и 2 наказателни точки.

„Стюардите прегледаха CCTV запис. Пилот на автомобил №44 върви по избягваща траектория, въпреки че позицията му води до качването на кола №33 на бордюра. Стюардите отбелязаха, че №33 не бе напълно изравнен с №44, докато не бяха навлезли в завой №1. Според стюардите №33 опита твърде късно маневрата, за да има „достатъчно състезателно пространство“. №44 можеше да се движи и по-далеч от бордюра, за да избегне инцидент, според стюардите постановяват, че позицията му е разумна и затова смятат, че №33 носи в по-голяма степен вината за инцидента.“

Изрично е отбелязано също така, че е разгледано само случилото се на пистата, а не последиците от ситуацията

Малко преди да стане известно решението на стюардите Хелмут Марко заяви, че екипът на Ред Бул е поставил Верстапен в тази позиция заради бавния му питстоп. Според съветника на екипа от Милтън Кийнс Макс освен това е трябвало да спре в бокса по-рано.

„Състезателен инцидент“, заяви Марко преценката си за случилото се на трасето.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.