Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Направихме чудесна битка с Перес и всичко беше чисто

Верстапен: Направихме чудесна битка с Перес и всичко беше чисто

3871
0
Серхио Перес, Макс Верстапен
Серхио Перес и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели трета победа от пет старта през сезон 2023. Пилотът на Ред Бул финишира на малко над 5 секунди пред съотборника си в Ред Бул Серхио Перес в Гран при на Маями, след като тръгна от девето място на стартовата решетка. Той бе с твърди гуми в началото на състезанието, с които изкара по-голямата част от дистанцията. Това бе 38-ма победа в кариерата на Верстапен.

„Беше добро състезание. В началото се опазих от неприятности и след това изпреварвах съперниците един по един. Успях да остана на пистата по-дълго с твърдите гуми. Направихме чудесна битка с Чеко и всичко беше чисто“, коментира Верстапен непосредствено след финала.

„Удовлетворяващо е да спечелиш победа, след като си стартирал от девето място на грида. Не знаехме какво ще е времето, но бяхме убедени, че стратегията ни ще проработи“, допълни Верстапен

Според Кристиан Хорнер избраната за нидерландеца стратегия била по-рискова в сравнение с тази на съекипника му.

„Рискът от това да стартираш с твърдите гуми бе по-голям. Симулациите ни показваха, че така потенциално състезанието му ще се получи по-зле. Можеше евентуално да се спечели нещо при излизане на сейфти кар. В крайна сметка екипът му взе решение. А от 20-ата до 42-ата обиколка Верстапен вървеше с дори по-добро темпо от това на Чеко“, обясни шефът на Ред Бул в F1.

Перес каза, че съекипникът му заслужено е спечелил в Маями

„Опитах се, дадох всичко от себе си. Мисля, че темпото ми в първия стинт бе лошо. Имах грейнинг на гумите в тази начална фаза. Поведението на медиума бе по-лошо от очакваното. Това оказа доста сериозно влияние върху състезанието ми като цяло“, обясни мексиканският пилот.

„Макс направи страхотно каране и заслужено взе победата. Той имаше невероятно темпо с харда, докато моят медиум неочаквано не вървеше особено добре. Трябва да анализираме станалото, защото просто нямах достатъчно скорост“, каза още Перес.

Мексиканският пилот бе извикан след финала при стюардите заради това, че закъсня за парада на пилотите преди старта. Той получи официално предупреждение заради пропуска си.