Начало Избрани Верстапен не се притеснява да води повече битки „колело до колело“

Верстапен не се притеснява да води повече битки „колело до колело“

1345
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен не се притеснява да води повече битки колело до колело. Пилотът на Ред Бул заяви, че тези, които не са готови за маратонски битки, трябва да си отидат у дома.

Верстапен записа най-успешния сезон в своята кариера. Нидерландецът стана абсолютен хегемон в световния шампионат, спечелвайки повече от 50 % от стартовете за тази година. старта. 25-годишният състезатели си гарантира втора световна титла още в Япония. Две състезания по-късно той счупи рекорда за най-много победи в един сезон. В крайна сметка Верстапен записа 15 успеха от общо 22 състезания. Същевременно Ред Бул спечели по категоричен начин шампионата при конструкторите.

Това е в рязък контраст с първата му титла през 2021 г. Тогава той се пребори с Люис Хамилтън в последната обиколка на състезанието в Абу Даби. Победата на състезателя на Ред Бул предизвика редица противоречия, свързани с поведението на бившия рейс директор Майкъл Маси.

Малко след финала на битката за титлата през сезон 2021, Верстапен заяви, че не може да се справя постоянно с напрежението в такава напрегната надпревара.

„Със сигурност не може да има такава драма всяка година. Това не е добре за мен и не е здравословно за никого в двата отбора“, сподели Верстапен.

Календарът на F1 за 2023 трябва да включва 24 старта, въпреки очакваната отмяна на Гран при на Китай. Увеличаването на стартовете е добре за зрителите, но не толкова за механиците и персонала на екипите.

Верстапен е напълно наясно, че стресът и напрежението върху пилотите има всички шансове да се увеличи. Пилотът на Ред Бул бе попитан  за това, което може да се случи през следващата година. В отговор той заяви, че не се притеснява от усложненията на едно по-голямо предизвикателство или повече битки колело до колело.

„Ако не си подготвен за маратонска битка, тогава е по-добре да се откажеш, нали така? Мисля, че всички обичаме да се състезаваме по такъв начин“, сподели Верстапен

„Разбира се, хубаво е да имаш сезон като миналогодишния, но също така е хубаво да имаш сезон като този. Просто би било много трудно, ако има тежка битка, подобна на тази, каквато водех аз през 2021-ва. От друга страна, такива неща не се случват само в F1, така че всичко трябва да е наред“, добави пилотът на Ред Бул.

Верстапен получи специален подарък от Хонда по случай спечелването на втората си световна титла. Това се случи по време на тазгодишния Ден на благодарността на Хонда, който се проведе на пистата Мотеги в края на миналата седмица.

В рамките на празненствата, председателят на Хонда Сейджи Кураиши изрази благодарността си към Верстапен. Пилотът на Ред Бул получи като подарък сив автомобил Honda NSX Type S. След това президентът на Хонда Рейсинг Коджи Ватанабе даде ключовете на двукратния световен шампион.

„Това е невероятен автомобил, така че съм много горд да заслужа такъв подарък. Благодаря ви много“, каза Верстапен.

Освен Верстапен, на специалното събитие на Хонда присъстваха още съотборникът му Серхио Перес Юки Цунода, Пиер Гасли, както и звездата от MotoGP Марк Маркес.