Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен не вини Кими за удара, прекрасен дебют на Албон в Ред...

Верстапен не вини Кими за удара, прекрасен дебют на Албон в Ред Бул

2556
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Гран при на Белгия приключи за Макс Верстапен значително по-бързо от очакваното – малко след старта на състезанието. Холандският пилот се удари с Кими Райконен и излетя в предпазните бариери. Той бе невредим след удара. След това Макс заяви, че не вини съперника си от Алфа Ромео за станалото.

„Не беше особено добър финал на уикенда. Но вчерашният ден показа, че такива неща далеч не са най-лошото, което може да стане, така че не мога да кажа, че съм разочарован”, обясни Верстапен

„Не потеглих добре, реакцията ми не бе като хората. Колелата превъртяха, когато отпуснах съединителя. Опитах се да остана от вътрешната страна на първи завой. Кими обаче като че ли очакваше, че ще е изцяло пред мен и просто последва траекторията си. Не смятам, че някой може да бъде винен. Предполагам, че просто не ме видя, след като вече бях до него, а той завиваше – нито един от нас нямаше как да спре. Докоснахме се, управлението се счупи, отидох директно в бариерите и състезанието ми приключи. Случват се такива неща. Съжалявам за отбора, ще се постараем да се справим по-добре следващата седмица.”

Райконен от своя страна каза, че е трябвало да намали заради намиращия се от външната страна на завоя Валтери Ботас.

„В следващия момент усетих удар и се оказах на две колела. След това подът бе толкова потрошен, че почти нямаше смисъл да оставам на пистата. Но пък не знаеш какво може да стане, така че изкарахме цялата дистанция. Жалко, тъй като колата бе силна”, допълни Кими.

Новият съотборник на Верстапен Алекс Албон пък направи забележителен дебют като титуляр в екипа на Ред Бул

Състезателят с тайландски лиценз бе 17-и на грида, а пресече финала на пета позиция.

„Пето място е невероятен резултат. Състезанието беше страхотно за мен”, заяви Албон

„В началото на уикенда бях много нервен. Щях да съм наистина щастлив, ако някой ми бе казал, че на финала ще съм пети. Сега съм малко по-спокоен. Всъщност бе трудно състезание. В началото имах проблеми в колоната и не можех да изпреварвам. Но колата оживя, след като сложих софт.”

„Последният тур бе много добър. Борех се със Серхио [Перес], като и двамата излязохме в тревата. Определено има какво да подобря. През следващите няколко дни ще си пиша домашното и ще се подготвям за Монца. Заедно с отбора ще трябва да разбера защо имах грижи на старта. Все още опознавам автомобила и се адаптирам.”

„Не почувствах кой знае какво напрежение преди уикенда. Снощи изживяхме труден момент, тъй като познавахме Антоан [Юбер] много добре. Сутринта се чувствахме някак странно, атмосферата бе напрегната. Посвещавам това състезание на него.”

Ситуацията между Перес и Албон бе разследвана от стюардите на надпреварата след финала. Те решиха да не предприемат по-нататъшни действия, след като изслушаха пилотите и прегледаха видео записите от станалото на пистата.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter