Начало Избрани Верстапен очаква по-тежка битка в челото през сезон 2023

Верстапен очаква по-тежка битка в челото през сезон 2023

1630
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен очаква по-тежка битка в челото през сезон 2023. Пилотът на Ред Бул не вярва да се стигне по повторение на случилото се през миналата година.

Верстапен спечели втората си световна титла по изключително убедителен начин. Нидерландецът записа 15 победи и подобри рекорда за най-много победи в един сезон. Верстапен гарантира успеха си четири старта преди финала и финишира сезон 2022 с преднина от 146 точки спрямо втория Шарл Льоклер.

Ред Бул не разполагаше с най-доброто темпо в началната част на 2022 г. Отборът от Милтън Кийс се сблъска с технически проблеми, заради които Верстапен записа две отпадания. Но с напредване на кампания Скудерията също се сблъска с редица трудности, свързани със стратегията и двигателя. Скудерията също така започна да изостава сериозно в състезанията. В крайна сметка Ред Бул наложи доминацията си и стана шампион при пилотите и конструкторите.

Верстапен присъства по време на представянето на окраската на Ред Бул за 2023 г. Той отдаде заслуженото на отбора си за това, че успяваше да управлява състезанията по начин, по който съперниците им така и не успяха. 25-годишният състезател призна, че е очаквал разликите в класирането да са толкова големи.

„Искам да кажа, че миналата година разликата беше малко по-голяма, отколкото всъщност трябваше да бъде“, сподели Верстапен. „Ако погледнете колко трудно беше да се спечелят някои състезания, не мисля, че може да се говори за нещо като тотална доминация, нали така?“

„Много отбори допуснаха грешки, докато ние не направихме толкова много грешки и бяхме доста постоянни през цялата година. В крайна сметка това ни бе от голяма полза.“

„Това, разбира се, е голямо качество на отбора. Но сега навлизаме през втората година на този регламент. Смятам, че този път всички ще разберат автомобилите по-добре. Затова съм сигурен, че борбата в челото ще бъде много по-оспорвана.“

Целта на Верстапен през тази година е спечелването на нова световна титла. Нидерландецът иска да стане едва петият състезател, който печели три поредни световни титли в F1. Пилотът на Ред Бул се надява RB19 да разполага със скорост, която да му позволи да изравни и защо не да подобри постиженията си от 2022 г.

„Знам, че понякога може да е трудно да се повтори такъв сезон. Мисля, че ситуацията с автомобила не е толкова разлика, нали така?“

„Винаги се опитваш да го подобриш. Аз винаги гледам малките детайли, дори когато си имал добро състезание. Винаги има неща, които според мен е можело да направиш по-добре, а след това, разбира се, се учиш и от лошите състезания.“

„Така че да, винаги се опитвам да търся тези малки подобрения и общия опит, който трупаш година след година и се опитваш да се справиш по-добре. Разбира се, това зависи много и от пакета, който имаш около себе си“, добави пилотът на Ред Бул.

Верстапен приветства и партньорството между Ред Бул и Форд. Американският производител ще се върне в F1 когато влязат в сила новите технически правила за задвижващите системи.

Двуактният световен шампион заяви, че ранното обявяване на сътрудничеството дава възможност на двете страни да изградят близко взаимоотношения и да бъдат напълно готови до началото на сезон 2026.

„Добре да започнем точно в този момент. Така ще можем да изградим тези близки взаимоотношения и да бъдем напълно готови за 2026 г. Това ще бъде една наистина важна година“, каза Верстапен.

Ред Бул е започнал разговори с Форд още след провала с Порше. Верстапен е бил наясно за сделката след като е говорил с ръководство на тима от Милтън Кийнс.

„Разбира се, че говорих с Кристиан [Хорнер] и Хелмут [Марко]. Знаех че преди няколко месеца [това] започна да бъде много сериозно. После все още ставаше въпрос за сключване на сделката. Но трябва да кажа, че щом искаш да се ангажираш и си много развълнуван от това, тогава тази [сделка] може да се случи много бързо“, обясни нидерландецът.

Верстапен е категоричен, че не е било необходимо много време, което да убеди Форд да реши дали се връща в шампионата.

„Те са голямо име в спорта. Затова мисля, че не беше много трудно да убедя някого и [как] би било много хубаво да ги има.“

Накрая Верстапен заяви, че вълнението, предизвикано от повторното присъединяване на Форд към стартовата решетка, ще бъде важно и за двете страни. Не трябва да се забравя, че американският автомобилен гигант се е доказал във Формула 1 в миналото.

„Впечатлен съм от техния начин на мислене, представяне и ангажираност. Всички в отбора са много развълнувани заради началото на проекта. Затова е невероятно да знам, че те борда. В миналото Форд са показали как наистина са били голяма марка в спорта. Не се съмнявам, че сега можем да продължим това заедно“, завърши Макс Верстапен.