Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Очевидно правилата какво можеш да правиш от външната страна не се...

Верстапен: Очевидно правилата какво можеш да правиш от външната страна не се следват

4703
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен записа втори успех за сезон 2023 във Формула 1, спечелвайки Гран при на Австралия. Пилотът на Ред Бул надделя в хаоса на пистата Албърт парк – надпреварата бе спирана три пъти. При старта в началото и рестартите впоследствие той малко изоставаше при потеглянето. Последното му тръгване бе най-уверено. Най-сериозното забавяне бе в самото начало, когато бе изпреварен от двата Мерцедес-а и едва не се удари с Люис Хамилтън. След финала Верстапен каза, че явно правилата за това какво можеш да правиш от външната страна на завой явно не се спазват.

„Направих много лош старт и след това бях особено внимателен в първата обиколка, защото можеше да загубя всичко тогава. Постарах се да избегна контакт (с Хамилтън). Сега ситуацията е доста сложна с това какво правилата позволяват да се прави от външната страна, но очевидно те не се следват. Това трябва да се разгледа за следващите стартове“, коментира Верстапен

„Темпото на колата бе добро, това се виждаше веднага. Просто изчаках, за да стигнем до разрешеното използване на DRS-а и за шансовете да изпреварвам. Не знам какво да кажа за червените флагове. Първият как да е, вторият не го разбрах. Настана известен хаос. Ние оцеляхме през всички перипетии и скоростта ни бе чудесна. Спечелихме, което е най-важното“, допълни Верстапен.

В един момент от състезанието нидерландецът имаше сериозен аванс, когато се изпързаля и мина през тревата.

„Мисля, че направих услуга на града като окосих там тревата“, пошегува се Верстапен.

„Блокирах малко колелата. Не исках да повредя гумите, затова леко се отклоних и загубих малко време. В крайна сметка спечелихме. Това е първата ми победа тук, а и отборът не е имал успехи скоро на тази писта“, допълни той.