Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Оставих на Люис предостатъчно място

Верстапен: Оставих на Люис предостатъчно място

5738
0
Макс Верстапен, Ред Бул Рейсинг
Макс Верстапен, Ред Бул Рейсинг

Макс Верстапен е убеден, че на Силвърстоун е оставил предостатъчно място на Люис Хамилтън. Но до удара се е стигнало защото скоростта на британеца е била много по-висока от обичайната. „Оставих му повече от достатъчно място, но той напълно не прецени скоростта, с която влезе в този завои. Особено при ъгъла под който го атакува, със скоростта с която влезе, той нямаше как да вземе този завой”, категоричен е нидерландецът в интервю за The Race.

„Когато минете толкова близо до вътрешната мантинела на входа на Копс и след това се опитвате да запазите скоростта, която имах аз отвън, отваряйки завоя и оставяйки място за повече от една кола, няма как да не излезете от пистата. Но в този случай, той се блъсна в дясната ми задна гума и ме изхвърли в стената. Бях абсолютно наясно къде позиционирам колата си. Също така знам, че ако влизаш в завой като този, от неговата страна, във входа до средата и след това към изхода, трябва да отвориш завоя, да имаш пространство, а той го нямаше.“

Верстапен отрича, начинът му на каране да е агресивен и заявява, че ще продължи да се състезава твърдо но коректно, а вероятно рано или късно Хамилтън „ще получи от същото“.

Макс Верстапен, Ред Бул Рейсинг
Макс Верстапен, Ред Бул Рейсинг

Аз се състезавам твърдо – категоричен е пилотът на Ред Бул. – Не казвам агресивно. Разбира се, ще затрудня всеки, който се опитва да ме изпревари. Винаги ще се опитвам да спра някого, който иска да мине пред мен, да го поставя в трудна позиция. Но мисля, че знам точно къде да позиционирам колата си и никога не съм участвал в действия, които да изкарат друга кола от пистата. Имам нула наказателни точки. Това казва много.

„Винаги съм се състезавал здраво и през последните няколко години изобщо не може да се каже, че подхождам агресивно, просто се опитвам да затрудня съперника. Разбира се, някои хора биха могли да мислят различно. Но аз смятам, че моята силна страна са битките и знам как да се предпазя от неприятности. Не винаги обаче всичко е във вашите ръце, ако други хора се ударят във вас…“

„Ще продължа да се състезавам по същия начин, както досега – казва още Верстапен. – Не мисля, че съм направил нещо нередно в тази битка.”

Верстапен твърди още, че въпреки огромния залог и напрежение, през този сезон  той се чувства много по-добре. Уверен е, че е в състояние да преодолее всички препятствия както на пистата, така и извън нея. Той категорично отхвърля тезите на Хамилтън, че е под напрежение, защото има какво да доказва.

„Чувствам се по-спокоен, твърди нидерландецът. Ако трябва да бъда честен, чувствам се по-добре от преди. Причината е, че е приятно да знаеш, че имаш колата, с която да се свърши работата. За мен това не създава по-голямо напрежение, така или иначе се стремя към максимума.“

На въпрос дали е променил подхода си, след като през предишните години допусна доста грешки Верстапен отговаря: „Преди, винаги исках да бъда първи, във всяка отделна тренировъчна сесия. Винаги съм искал да бъда най-бърз, а това не винаги е необходимо. Нещата се промениха малко в това отношение през годините.“

Верстапен е уверен, че ще бъде много силен през втората половина на сезона, след като за първи път от години Ред Бул започна годината с достатъчно силен болид, за да се бори за победите.