Начало Избрани Верстапен ще стартира пет места назад на Спа

Верстапен ще стартира пет места назад на Спа

4610
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен отново се обяви в защита на пистата Спа. Пилотът на Ред Бул заяви, че не трябва да се правят сериозни промени по емблематичното белгийско трасе. Верстапен също така посочи, че дори пистата в Монако е по-опасна от Спа. Междувременно стана ясно, че двукратният световен шампион получава наказание преместване с пет места назад на решетката заради смяна на скоростна кутия.

Въпросът за безопасността на Спа бе повдигнат след фаталния инцидент на Дилано Ван’т Хоф. 18-годишният състезател загуби живота на белгийското трасе в началото на месеца. Ван’т Хоф е бил ударен от следващ го автомобил, докато бе спрял на правата „Кемъл“. Катастрофата е станала по време на рестарт в последния тур при силен дъжд, който значително е намалил видимостта на трасето

Това бе вторият инцидент с фатален край на Спа в рамките на четири години. През 2019 г. състезателят от F2 Антоан Юбер загуби живота си след катастрофа в участъка „Червената вода-Радийон.“

В резултат на този инцидент, ръководството на пистата взе мерки и премести бариерите бяха назад. Така трябваше да се намали вероятността катастрофиралите автомобили да се върнат обратно на пътя. Въпреки това отново имаше няколко тежи катастрофи, включително тази на Ландо Норис през 2021 г. Това накара редица пилоти и анализатори да се притесняват за безопасността на Спа-Франкоршамп.

Този уикенд отново се очакват доста валежи и време, което е подобно на това при катастрофата от европейската Формула Регионал. Това породи опасения относно безопасността на пилотите от F1 и поддържащите шампионати ако някое от състезанията се проведе на мокро.

Верстапен е двукратен победител на Спа. Трасето в Ардените е като домашно за пилота на Ред Бул, който е роден в Белгия. Верстапен отново се обяви в защита на трасето и поиска да не се правят промени по него

„Не мисля, че това е свързано с пистата. Да, има опасни завои, а на мокро винаги има повече рискове. Всеки е достатъчно компетентен, за да прави правилните изводи. Ако е прекалено мокро, значи е прекалено мокро“, сподели Верстапен.

Немалко състезатели настояват за допълнителни промени в отсечката „Червената вода-Радийон“, въпреки извършените реконструкции последните години. Верстапен също коментира тази тема.

„Винаги има неща, които могат да се направят по-добре. „Състезаваме се в Монако, където е много по-опасно, отколкото тук. Ние обаче се състезаваме там, защото се смята за достатъчно безопасно“, обясни Верстапен.

„За съжаление се случват инциденти. Когато погледнете назад към инцидента, той се е случил по изключително злополучен начин. Няма много неща, които можете да направите или да промените, за да стане по-безопасно. Има и други писти, на които може да се случи катастрофа и да отскочите обратно на пистата, да има лоша видимост и подобни неща. В известен смисъл беше лош късмет, че това се случи два пъти на Спа, както и факта, че тези случаи не бяха толкова далеч във времето“, добави пилотът на Ред Бул.

Верстапен се очаква да потегли с пет места назад на стартовата решетка в Белгия. Пилотът на Ред Бул ще използва петата си скоростна кутия за 2023 г. на Спа, което надхвърля позволените четири за сезона.