Начало Избрани Верстапен: През целия уикенд се опитвам да намеря най-добрия баланс

Верстапен: През целия уикенд се опитвам да намеря най-добрия баланс

1669
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Спас Генев

Макс Верстапен завърши на втора позиция в квалификацията за Голямата награда на Унгария. Пилотът на Ред Бул бе фаворит за спечелването на полпозишъна преди старта на сесията. Двукратният световен шампион бе най-бърз в последните пет квалификации и се надяваше да продължи тази серия и днес. В крайна сметка обаче Верстапен бе изпреварен с три хилядни от Люис Хамилтън и трябваше да се задоволи с втора стартова позиция.

Верстапен имаше доста странно начало на уикенда в Унгария. Състезателят на Ред Бул остана 11-ти след края на вчерашните две тренировки в Унгария. Този уикенд Верстапен и Серхио Перес разполагат със силно обновен автомобил. Нидерландецът обаче каза, че все още не може да се прецени дали подобренията в RB19 работят според очакванията

Верстапен даде второ време в последната свободна тренировка на Хунгароринг. Пилотът на Ред Бул бе абсолютен фаворит за полпозишъна, като се има предвид колко силен е неговият болид.

Двукратният световен шампион прескочи с лекота първите две част от днешната експериментална квалификация. В началото на Q3 Верстапен даде най-доброто време и всичко изглеждаше, че той ще грабне шести пореден полпозишън. Пилотът на Ред Бул обаче не успя да подобри постижението си във финалния си опит в Q3. Няколко секунди по-късно Хамилтън записа обиколка, която бе с 3 хилядни по-добра и която в крайна сметка го прати на полпозишън. Така Верстапен бе победен четвърта квалификация от началото на сезона.

„През целия уикенд се опитвам да намеря най-добрия баланс. Всяка една сесия беше коренно различна. В квалификацията ми беше много трудно в Q1 и Q2, тъй като не бях достатъчно уверен да атакувам завоите“, сподели Верстапен.

„Мислех, че първата ми обиколка в Q3 беше доста добра, но след това във втората обиколка отново нямаше добро усещане. Опитвах се да натисна още малко, но загубих както задната, така и предната част на болида“, продължи Верстапен. „Все пак сме втори. Би трябвало да сме по-напред заради автомобила, с който разполагаме обикновено, но този уикенд не сме перфектни“, добави пилотът на Ред Бул.

Верстапен остава фаворит за победата в утрешната Гран при на Унгария. Той очаква задните гуми да предизвикат доста проблеми заради очакваните високи температури на асфалта.

„Ще бъде доста горещо, така че задните гуми ще бъдат доста затруднени. В състезанието нещата ще бъдат по-спокойни. Просто се надявах да имам малко по-забавен баланс за квалификацията, за да мога наистина да атакувам.“

Верстапен също така каза, че актуализациите в болида на Ред Бул работят добре.

„Актуализацията работи, но просто не сме събрали всички части на едно място. Честно казано колата ни не е достатъчно бърза в една обиколка, както и в завоите“, завърши Макс Верстапен.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес най-накрая успя да влезе в Q3. Мексиканецът обаче отново не се представи много добре и остана едва девети

„На моменти показвахме много силно темпо“, каза Перес. „Играехме си прекалено много с подготовката на гумите. Имах лош първи сектор, заради който загуби няколко десети. Като цяло няма значение, тъй като вярвам, че имаме добър състезателен автомобил.“