Начало Избрани Верстапен: Разбирам, че на хората им става малко скучно, ако само един...

Верстапен: Разбирам, че на хората им става малко скучно, ако само един отбор доминира в спорта

2260
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Венелин Николов

Макс Верстапен коментира доминацията на Ред Бул от началото на сезон 2023 в F1. Двукратният световен шампион разбира много добре, че на повечето хора им става малко скучно, ако само един отбор печели всички състезания. Верстапен също така каза, че би се радвал да има повече конкуренция в бъдеще.

Ред Бул наложи доминацията си от началото на сезона. Отборът от Милтън Кийнс спечели 8 от 8 състезания за 2023 г. 6 от победите бяха дело на Верстапен, докато останалите- на Серхио Перес. Мексиканецът обаче имаше трудности в последните няколко старта. Това позволи на Макс да триумфира в състезанията в Маями, Монако, Испания и Канада и увеличи преднината си в генералното класиране на 69 точки

Верстапен печели с лекота почти всички стартове през последните месеци. Нидерландецът водеше във всяка една обиколка от надпреварите в Монако, Испания и Канада и подобри още няколко рекорда. Въпреки това той заяви, че предпочита да води повече битки, вместо да има самотни състезания. Верстапен призна, че се е наслаждавал на борбата си с Люис Хамилтън през 2021 г. и на тази с Шарл Льоклер през първата половина от сезон 2022.

„Понякога е хубаво да имаш добра конкуренция. Честно казано, 2021-ва ми хареса, но също така ми хареса и начинът, по който премина 2022-ра. Разбира се, в началото имахме някои проблеми с надеждността и автомобилът беше малко тежък. Но след един момент той беше стана наистина доминиращ, особено в заключителната част на кампанията“, сподели Верстапен.

Разбира се, доминацията на един отбор [Ред Бул] може да бъде отблъскваща за някои зрители. Верстапен обаче изтъкна, че това вече се е случвало много пъти.

„Разбирам, че на хората им става малко скучно, ако само един отбор доминира в спорта. Виждали сме го и при Мерцедес и Ферари в миналото, както и при Ред Бул“, каза Верстапен. „Затова със сигурност се надявам повече отбори да напреднат  да имат шанс за успех. В този случай дори и да имаш малък проблем или нещо друго, или да не можеш да направиш настройките си на 100%, ще има друг тим, който да спечели състезанието“, добави пилотът на Ред Бул.

Верстапен се присъедини към Ред Бул в средата на сезон 2016. Тогава Мерцедес беше на върха на своята доминация. Германският производител спечели 19 от общо 21 надпревари през тогавашната кампания. Разбира се, Верстапен спечели едно от тези състезания- Гран при на Испания. Нидерландецът заяви, че никога не се е застъпвал за промяна на правилата, за да се ограничи превъзходството на тима от Бракли

„Всичко е въпрос на упорита работа. Аз оценявам това, което те правиха тогава. По онова време това беше супер впечатляващо. Никога не съм имал чувството, че трябва да го спрем или нещо подобно. Става дума за това, че се опитваме да работим по-усилено и да наваксаме разликата“, обясни Верстапен.

Пилотът на Ред Бул е фаворит за спечелване на оставащите състезания от настоящата кампания. Въпреки че печели толкова много, той заяви, че желанието му да се състезава остава все същото.

„За мен вероятно има още по-голяма мотивация, защото знаеш, че имаш автомобил, който е истински победител. Ако имам уикенди, когато си на пето място или каквото и да е място – искам да кажа, че това все още е много добро, но вероятно е по-малко мотивиращо, отколкото когато идваш на състезание и знаеш, че можеш да спечелиш“, завърши Макс Верстапен.