Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен с 5 места назад на грида, Ботас – с 3

Верстапен с 5 места назад на грида, Ботас – с 3

5594
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Майкъл Потс

Макс Верстапен получи наказание преместване с 5 места назад на стартовата решетка за Гран при на Катар за неспазване на двойни жълти знамена.

В решението се посочва, че пилотът е длъжен да наблюдава условията на трасето постоянно. От Ред Бул са посочили, че предупредителният сигнал е бил изключен, както отбеляза и Себастиан Фетел. Стюардите постановяват, че е задължение на състезателя да реагира.

От екипа не е имало съобщение за ситуацията на трасето. Верстапен е заявил, че е знаел за спрелия на пистата Пиер Гасли.

„Разумно е да се очаква, че при наличието на спрял автомобил съществува потенциална опасност и вероятно са показани жълти знамена, след което да се предприемат необходимите мерки (тоест скоростта да се намали)“, се казва в решението.

Посочен е и случаят от Австрия през 2020 г., когато Люис Хамилтън бе пратен 3 места назад на грида за нарушаване на единичен жълт флаг.

Валтери Ботас бе санкциониран с 3 места назад на грида. Пилотът на Мерцедес признал, че не е видял жълтите знамена и затова не е намалил. Той получи и 1 наказателна точка за провинението.

Карлос Сайнц не получи наказание, тъй като той е намалил, виждайки болида на Гасли.

„Пилотът обясни, че не е видял жълтия флаг. След като е забелязал автомобил №10 да стои неподвижен отстрани на пистата обаче, е предположил наличието на предупредителна сигнализация и значително е намалил скоростта в съответния мини-сектор“, посочват стюардите.