Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен с първи полпозишън в кариерата си

Верстапен с първи полпозишън в кариерата си

3507
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка: Спас Генев

Макс Верстапен с Ред Бул постигна първия полпозишън в кариерата си във Формула 1. Холандецът бе най-бърз в квалификацията за Гран при на Унгария на пистата Хунгароринг. Той остави зад себе си пилотите на Мерцедес Валтери Ботас и Люис Хамилтън. Разликата между Макс и финландеца бе само 0.018 сек.

На 4-о и 5-о място се наредиха състезателите на Ферари Шарл Льоклер и Себастиан Фетел. Тяхното изоставане спрямо първите двама беше значително. Но това в голяма степен бе очаквано с оглед на характеристиките на трасето.

След първата част от квалификацията отпаднаха Роберт Кубица, Ланс Строл, Даниел Рикиардо, който попадна в трафик и не успя да направи последната си обиколка, Серхио Перес и Джордж Ръсел.

Най-бърз беше Верстапен, следван от Хамилтън, Ботас, Магнусен и Льоклер. Шарл обаче допусна грешка и се удари в стената на излизане на последния завой. Пораженията по колата не бяха сериозни и той спокойно взе участие в Q2.

Във втората част всички пилоти на водещите 3 тима – Мерцедес, Ферари и Ред Бул, излязоха с гумите медиум.

С тях те постигнаха най-добрите си времена и ще стартират с гумите с жълт кант в състезанието.

Най-добро време постигна Хамилтън, следван на 0.025 сек от Верстапен, Ботас, Льоклер и Фетел. От сесията отпаднаха Магнусен, Джовинаци, Квят, Албон и Хюлкенберг.

В решителната трета част при първите опити най-бърз беше Верстапен, следван на близо 0.2 сек от Ботас и Хамилтън. Преднината в полза на Валтери спрямо съотборника му бе само 10 хилядни. Четвърти и пети се наредиха пилотите на Ферари – Фетел и Льоклер, но тяхното изоставане беше 0.4 и 0.5 сек.

При вторите опити Верстапен, Ботас и Хамилтън подобриха значително времената си, но останаха в същия ред и така Макс записа първия си полпозишън в кариерата. Льоклер изпревари Фетел за 4-ото място на грида.

Шести остана Пиер Гасли с другия болид на Ред Бул, а отличната скорост на Макларън през целия уикенд досега затвърдиха Ландо Норис и Карлос Сайнц, които окупираха местата на 4-а редица.