Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен се надява да спечели титлата още след спринта в Катар

Верстапен се надява да спечели титлата още след спринта в Катар

1103
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен се отправя към Гран при на Катар с идеята да стане трикратен световен шампион. Пилотът на Ред Бул е много близо до това да спечели трето първенство. Верстапен се надява това да се случи още в съботния спринт на пистата Лосаил.

Верстапен се намира в изключителна форма от началото на сезон 2023 в F1. 26-годишният състезател спечели 13 от общо 16 старта. В края на миналия месец той триумфира в Гран при на Япония и помогна на Ред Бул да стане шампион при конструкторите. Този уикенд нидерландецът е само на една крачка от това да си гарантира трета поредна световна титла

Лосаил е една от малкото писти в календара на F1, където Верстапен няма нито един успех. Състезателят на Ред Бул финишира втори в единственото издание на надпреварата през 2021 г. Този уикенд той е фаворит за победата както в спринта, така и в основното състезание в неделя.

„Чувствам се добре, че отиваме в Катар с вече спечелен шампионат при конструкторите. Пистата там е наистина забавна за каране, въпреки че уикендът ще бъде труден за всички нас, тъй като там е много горещо“, сподели пилотът на Ред Бул. „Температурите определено направят нещата по-интересни. Този уикенд  има и спринтово състезание. Затова трябва да сме сигурни, че ще научим колкото се може повече информация по време на единствената тренировка в петък. Шампионатът на пилотите може да бъде спечелен още по време на спринтовото състезание в събота, така че това е основната ни цел. Надяваме се, това ще бъде един уикенд, който ще помним цял живот“, добави Макс Верстапен. Нидерландецът трябва да финишира в топ 6 по време на спринта, за да си гарантира трета световна титла още в събота вечер.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес финишира четвърти в първото издание на Гран при на Катар. Пилотът на Ред Бул се надява този път да бъде на подиума и да спечели повече точки от преките си съперници.

„Влизаме в това състезание като световни шампиони. Аз лично искам да покажа това на пистата“, каза Перес.  „За мен Катар е шанс да се върна към състезанията с две възможности за победа през уикенда. Спринтовият формат винаги поставя предизвикателства пред настройките на автомобила, така че ще работим усилено заедно, за да сме готови за квалификациите в петък вечер.“

„Пистата там е сложна. Както научихме през 2021 г. , сцеплението се влияе от пясъка на повърхността, така че трябва да сме нащрек. Нощното състезание винаги е забавно, а това може би ще е най-горещото събитие за целия сезон. Това ще изисква много управление през трите дни, за да се извлече максимума от автомобила“, добави пилотът на Ред Бул.