Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен се забавлявал със статиите, че други отбори са се доближили до...

Верстапен се забавлявал със статиите, че други отбори са се доближили до Ред Бул

2740
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

В Австрия Макс Верстапен спечели пета поредна победа за сезон 2023 с малко над 5 секунди преднина спрямо Шарл Льоклер. Тази разлика обаче се дължеше на факта, че пилотът на Ред Бул влезе в самия край в бокса за меки гуми в преследване на най-бързата обиколка в състезанието. Преди това нидерландецът водеше с над 24 секунди пред съперника си от Ферари. Този факт бе посочен на пресконференцията след финала.

„Изглежда най-близките ти преследвачи не са толкова близо, колкото мислехме преди две седмици в Канада?“, продължи въпросът.

„Точно така. Но се забавлявах от всички статии по въпроса!“, засмя се Верстапен

„През някои уикенди нещата се получават малко по-добре, други не толкова. За мен надпреварата в Монреал не бе фантастична. Тук (на Ред Бул Ринг) мисля, че свършихме наистина добра работа и съответно разликата е по-голяма“, продължи Верстапен.

Нидерландецът каза също така, че за него не е било никакъв риск да преследва най-бързата обиколка в края на Гран при на Австрия.

„Целият уикенд беше невероятен, макар че при наличието на спринт по принцип всичко е малко по-хаотично. Според мен се справихме добре заедно, като отбор. Стратегията, спиранията в бокса, всичко премина гладко. На пистата разполагахме с много бърз автомобил, в който се чувствам комфортно. Успяхме да свършим всичко според плана си. Само това накрая не беше планирано!“

„За мен това (последният бокс за софт и най-бързия тур – б.р.) не е риск. В отбора може би бяха малко по-нервни. Но аз видях разликата си казах: „Трябва да спра, искам най-бързата обиколка“. Когато имаш възможност… Нали знаете. И точно това направих. Отстрани може да изглежда като твърде голям риск (за една точка. Но когато си в болида… Аз нямах никакво усещане за риск“, обясни Верстапен.

Верстапен каза също така, че не мисли за шампионата. След деветото състезание за сезон 2023 той е начело в генералното класиране при пилотите с 229 точки. Съотборникът му Серхио Перес е втори със 148

„Просто се наслаждавам на момента, на карането на тази кола, работата с този отбор. Много съм щастлив и сега всички ще се съсредоточим върху Силвърстоун“, заяви Верстапен.