Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен си купи самолет

Верстапен си купи самолет

3401
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен си купи собствен самолет – Фалкон 900EX, който е бил притежание на британския милиардер Ричард Брансън. Основателят на Върджин Груп използвал машината повече от десетилетие. Информацията за новата придобивка на пилота на Ред Бул бе оповестена и обсъдена в нидерландски подкаст, посветен на авиацията.

В разговора се дискутира дали самолетът ще бъде боядисан в цветовете на отбора от Милтън Кийнс или Верстапен ще предпочете свое лично решение

Фалкон 900EX се произвежда от 1996 г. Максималният му пробег е 8340 км. Могат да пътуват до 14 пътници, като в просторната кабина има индивидуални места и диван, събиращ до трима души. Седалките могат да се комбинират, превръщайки се в пълноразмерни легла. До петима души могат да нощуват без проблеми при желание да се ползва тази функция. На борда има бар и две тоалетни.

Цената на нов самолет от този модел – в зависимост от версията и конфигурацията – е от порядъка на 45 милиона долара. Машини на около 20 години се търгуват за $10 млн. Предполага се, че Верстапен е платил приблизително 20 милиона долара за новата си играчка.

Мика Сало пък продаде част от вещите, които бе запазил като спомени от кариерата си в автомобилния спорт

След приспадането на дължимите данъци и такси финландецът, който се състезава във Формула 1 от 1994 до 2002 г., а след това кара в различни шампионати за издръжливост и туристически автомобили, ще получи около 50 000 евро.

Сред предметите на аукциона е бил воланът от Тойота TF102 – болидът от финалната надпревара на Сало във Формула 1 (Гран при на Япония през 2002 г.). Неизвестен купувач е платил за него 6734 евро. Състезателни екипи на финландеца са продадени за суми между 1100 и 1400 евро, за една от каските му са дадени 3600 евро. Някои от придобилите предмети по време на аукциона са помолили бившия пилот да ги подпише. Не е било предложено нищо от периода, когато Сало замества през 1999 г. Михаел Шумахер след катастрофата на германеца на Силвърстоун.

„Може би някой ден пак ще извадя някакви неща за продаване, когато отново се наложи да освобождавам място у дома. Не съм емоционално привързан към нищо, макар че с някои вещи имам фантастични спомени“, заяви Сало.