Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен си купува Ferrari SF90 Rosso Fuoco Stradale?

Верстапен си купува Ferrari SF90 Rosso Fuoco Stradale?

3066
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен се състезава с Ред Бул във Формула 1, но притежава колекция от супер коли и като че ли обмисля да добави ново попълнение – Ferrari SF90 Rosso Fuoco Stradale. Пилотът бе забелязан в дилърски шоурум на марката в Монте Карло.

Автомобилът е първият plug-in хибрид с емблемата на скачачащото конче. Задвижването е с три електрически мотора и двигател със 780 к.с. Общата мощност възлиза на около 1000 к.с. Колата бе от два дни в дилърството, което се похвали с пристигането ѝ. Любопитството на Верстапен предизвика още по-голям интерес. Това Ferrari струва близо $800 000.

25-годишният Верстапен събира супер автомобилите от началото на кариера си във Формула 1

Първата кола, която си купува, е Renault R.S. 01. Като пилот на Торо Росо кара Renault Clio. Пилотите на отборите във Формула 1 получават от екипите си автомобили на съответния бранд (Мерцедес, Ферари) или на компанията, чийто задвижващи системи използва тимът. Верстапен дебютира в Гран при с Торо Росо по времето, когато отборът от Фаенца е с двигатели Рено. Привлечен е обаче от R.S. 01, след като го кара на демонстрация на пистата Спа-Франкоршамп в Белгия. То е с 3,8 л туин турбо V6 двигател от Nissan GT-R с 500 к.с. Цената му е около $400 000.

След първата си победа – в Гран при на Испания през 2016 г. – нидерландецът, който тогава е на 18 години, си купува Porsche 911 GT3 RS. Колата (4-литров двигател с 493 к.с.) струва почти 400 000 долара. Твърди се, че Макс, който е изкарал шофьорска книжка през предходната година, поискал разрешение от баща си Йос да я купи.

Благодарение на работата на Ред Бул с Астън Мартин Верстапен притежава и Aston Martin Valkyrie. В колекцията му има още DB11 и DBS Supeleggera. За последната се твърди, че я е върнал на по-малко от 2000 км. Valkyrie пък бе специален проект, начело на който бе легендарният F1 конструктор Ейдриан Нюи. Автомобилът е с атмосферен 6,5 л V12 с над 1000 к.с. Верстапен участва в някои от изпитанията му и си поръчва един. Уникалният модел е свръх ексклузивен – само 150 броя – и струва над $3 млн.

Верстапен се бори с Ферари на пистата, но в колекцията си от супер автомобили има коли с легендарната марка от Маранело. Притежава Monza SP2 за близо $1,8 млн. (атмосферен V12, 6,2 л, 800 к.с.). Има и 488 Pista (туин турбо V8, 3,9 л, 711 к.с.) за малко над половин милион долара.

За втората си титла във Формула 1 пък Верстапен получи изключително специален подарък от Хонда – NSX Type S.