Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен спечели третата тренировка за Гран при на Испания

Верстапен спечели третата тренировка за Гран при на Испания

2444
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели третата свободна тренировка за Гран при на Испания. Пилотът на Ред Бул завъртя най-бързата обиколка за 1:17.835. Втори и трети финишираха Люис Хамилтън (+0.235) и Шарл Льоклер (+0.473). Четвъртото и петото място останаха за Карлос Сайнц и Валтери Ботас.

 

Температурата на въздуха бе 23 градуса, а тази на асфалта- 37. Влажността бе 53 %.


В началните минути на сесията всички състезатели бяха с бокса. Първи на пистата излезе Фернандо Алонсо с гуми медиум, който записа първата най-добра обиколка за 1:21.020.

10 минути след началото на последната свободна тренировка Алонсо бе единственият състезател, който записа бърз тур. Малко след това на пистата се появиха Даниел Рикиардо и Серхио Перес, следвани от пилотите на Алфа Ромео Антонио Джовинаци и Кими Райконен. Перес и Рикиардо веднага подобриха времето на Алонсо, като мексиканецът излезе начело с 1:20.388. Постепенно почти всички състезатели напуснаха своите гаражи в опит да запишат най-добро време.

След първите 20 минути лидер бе Льоклер пред Джовинаци и Перес, а Верстапен и пилотите на Мерцедес все още не бяха излезли на пистата. Състезателите на Мерцедес, Ферари, Хаас, Алфа Ромео и Уилямс бяха с гуми софт, докато всички други правеха обиколки с медиум.

След преполовяването на тренировъчната сесия на върха бе Хамилтън пред Ботас и Верстапен. След тях се наредиха Льоклер и Сайнц, Джовинаци, Гасли, Перес, Ръсел и Норис.

В следващите минути повечето болиди се прибваха в гаражие на своите отбори. Льоклер и Сайнц успяха да изпреварят Ботас и Верстапен и се наредиха зад Хамилтън, който опита да подобри своето постижение, но загуби твърде много скорост в последния сектор на трасето. Кими Райконен спука гума, а Ландо Норис с Макларън допусна грешка  и навлезе в чакъла на завой номер 10, Това доведе до кратко развяване на жълти флагове.


В следващите си опити Хамилтън подобри своята обиколка, но бе изпреварен от Верстапен, който записа 1:17.835 с най-мекия тип гуми.

В крайна сметка Макс Верстапен спечели третата свободна тренировка на Каталуния, следван от Хамилтън и Льоклер. Четвърти и пети завършиха Сайнц и Ботас, следвани от Норис, Гасли, Рикиардо, Райконен и Перес.