Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен спечели полпозишъна за Гран при на Великобритания

Верстапен спечели полпозишъна за Гран при на Великобритания

4355
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели полпозишъна за Гран при на Великобритания, след като победи в спринтовата квалификация на пистата Силвърстоун. Люис Хамилтън остана втори, а Валтери Ботас се класира трети.

Времето преди старта беше още по-топло, отколкото в последната тренировка – температурата на въздуха бе почти 28 градуса, тази на пистата близо 49 градуса. Стефано Доменикали и Рос Браун повториха преди спринта още веднъж, че това е експеримент. След провеждането му ще се преценява дали е бил успешен и доколко феновете са го харесали. Другият уикенд, когато ще има спринтова квалификация, ще е в Италия на Монца. Планира се и трети, но засега не е ясно кой точно ще е.

Валтери Ботас, Фернандо Алонсо, Естебан Окон и Кими Райконен бяха със софт, всички останали с медиум.

На старта Макс Верстапен изпревари Люис Хамилтън, Ботас бе трети. Англичанинът атакува веднага в първата обиколка, но не успя да си върне първото място. Четвърти бе Шарл Льоклер, следван от Алонсо (от 11-ти отиде пети), Ландо Норис, Серхио Перес, Даниел Рикиардо, Себастиан Фетел, Джордж Ръсел.

Между Ръсел и Карлос Сайнц имаше сблъсък в началото, при който пилотът на Ферари изхвърча от трасето

Рейс контролът съобщи, че ще разгледа случая след края на спринтовата квалификация. Никита Мазепин се завъртя в самото начало.

В шестата обиколка от общо 17 авансът на Верстапен бе 1,4 сек пред Хамилтън. Перес се завъртя и излетя от пистата, като за малко не се блъсна в предпазните бариери. Мексиканският пилот на Ред Бул успя да излезе от затревената зона за сигурност и се върна пистата.

Норис взе петото място от Алонсо, след като се оплака от поведението на испанеца на пистата. Даниел Рикиардо бе само на половин секунда зад състезателя на Алпин. Австралиецът го изпревари в деветия тур.

В 12-ия тур преднината на Верстапен вече бе около 1,7-2 секунди. Хамилтън питаше по радиото какво могат да направят, за да се опитат да го настигнат. Разликата обаче продължи да се увеличава и в 15-ата обиколка стигна почти 3 секунди.

В крайна сметка Верстапен пресече пръв финала, на 1,430 сек пред Хамилтън. Ботас се нареди трети пред Льоклер, Норис, Рикиардо. Алонсо и Фетел водиха битка за седмото място, в която надделя пилотът на Алпин. Топ 10 допълниха Ръсел и Окон.