Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен ще плати рекордна такса от над €1 млн. за суперлиценза си...

Верстапен ще плати рекордна такса от над €1 млн. за суперлиценза си за догодина

6998
0
Макс Верстапен, Ред Бул F1
Макс Верстапен; снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен ще плати рекордна такса за суперлиценза си за сезон 2024 във Формула 1. Трикратният световен шампион има 524 точки актив два кръга преди финала на настоящата състезателна година. Гран при пилотите ежегодно плащат на ФИА за суперлицензите си. Дължимото се формира от основа плюс определена сума за всяка спечелена точка през предходния сезон. Тоест колкото по-висок актив имаш, толкова повече плащаш. А Верстапен, който през 2023 г. подобрява рекорд след рекорд, ще постави нов с парите за суперлиценза си.

За 2023 г. основната сума възлизаше на 10 400 евро плюс €2100 на точка. ФИА обаче вдига парите по различни пера. Наскоро бе прието глобите в F1 да могат да стигат до милион евро. Това предизвика еднозначна реакция – бе определено като абсурдно и нелепо. Президентът на федерацията Мохамед бин Сулайем обаче отговори, че всичко е поскъпнало.

Според досегашните суми Верстапен – още преди края на сезон 2023 – има да плаща €1 110 800 за суперлиценза си! Той вероятно ще спечели още точки до финала на състезателната година и това означава още повече пари

Ако основата и парите за точка скочат, съответно и общата такса ще нарасне. Според непотвърдена информация основата ще е 11 128 евро плюс 2247 евро на точка. За 524 точки това означава €1 188 556.

Тазгодишният суперлиценз на Верстапен струваше малко под милион евро – 963 800. Той не скри възмущението си от това, въпреки че таксата бе платена от тима му Ред Бул.

„Мисля, че тази сума е абсурдна. Според мен не е правилно да плащаме толкова много. В други спортове няма такива неща. А състезанията все повече се увеличават“, коментира нидерландецът още преди началото на сезона.

И като става дума за пари, то според Верстапен те са единствената причина Формула 1 постоянно да търси какви нови неща да въвежда през състезателните уикенди. В Бразилия се проведе последният спринт за този сезон и той отново бе спечелен от Макс. Това не попречи на нидерландеца да изрази отново неприязънта си към този формат.

На въпрос какви промени би искал да види в спринта Верстапен отговори: „Искам само нормален състезателен уикенд, благодаря.“

„Не ме интересуват никакви промени. Не харесвам този формат. Те (ръководството на F1 – б.р.) правят каквото си искат. Според мен просто си измислят някакви неща, защото не знаят какво да сторят вместо всичко да си върви нормално. Това по принцип ме притеснява. Защо изведнъж е необходимо Гран при да се променя? В други спортове въобще не си сменят правилата. Изобщо не схващам идеята. Само да се печелят колкото се може повече пари. Това хич не ми харесва“, каза Верстапен.