Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА увеличи прага на глобите в F1 до €1 млн. Ръсел: Абсурдно...

ФИА увеличи прага на глобите в F1 до €1 млн. Ръсел: Абсурдно е, откъде ги измислят тези суми?!

1159
0
ФИА F1
снимка: Спас Генев

ФИА увеличи прага на глобите, които могат да се налагат във Формула 1, до 1 милион евро и предизвика не просто изненада, а откровена насмешка у пилотите в Гран при. Досега прагът на глобите бе четири пъти по-нисък – €250 000. Според федерацията тази сума не отразявала „настоящите нужди на автомобилния спорт“. Джордж Ръсел, който е директор на асоциацията на пилотите в F1 (Grand Prix Drivers Association – GPDA) бе възмутен.

„Според мен е абсурдно пилот да може да бъде глобен €1 млн. През първата си година в F1 заплатата ми беше петцифрена, а накрая бях на загуба, защото разходите ми възлизаха на шестцифрено число – за треньор, полети, асистент. Такова е положението с може би 25% от пилотите на грида. Ние вършим нещо, което обичаме и затова не се оплакваме. Ако обаче става дума за пилот, който е първа година в спорта и в края на годината е на загуба от 100 000 евро, а му наложат подобна глоба, какво правим?“, риторично попита Ръсел

Ръсел посочи, че пилотите вече неколкократно са се интересували къде отиват глобите им, в какво се влагат.

„Тези пари трябва да се реинвестират в основните звена на автомобилния спорт. Досега обаче не сме получили отговор на въпроса. Бихме искали да получим някаква яснота и прозрачност. Ако наистина вярват, че милион евро е справедлива санкция, то тогава да я вложат в спорта. Но тази сума изглежда неприлично висока. Глобите и без това излизаха от контрол. Как глобяваш [Макс] Верстапен 50 хиляди за докосване на крило. Люис [Хамилтън] отнесе 50 000 за пресичане на пистата. (Половината от глобата на съотборника му в Катар бе условна – б.р.) Все едно си ги измислят отникъде тези числа. Това кара спорта ни да изглежда… не знам коя е точната дума. А в света има толкова по-големи проблеми. Изключителна бедност, а федерацията налага шест- и седемцифрени глоби“, каза още Ръсел.

Спомената глоба на Верстапен е от уикенда в Бразилия през 2021 г. Тогава Ред Бул и Мерцедес водеха поредната разправия помежду си на тема крила и чий компоненти са може би нелегално. Нидерландецът докосна крилото на болида на Хамилтън след квалификацията на пистата Интерлагос и отнесе 50 000 евро глоба.

„Ако да докоснеш задно крило е 50 хиляди евро, бих искал да знам какво е провинението за 1 милион! Може да спонсорираме и бутилките за вино. (Нидерландецът вероятно имаше предвид шампанското на подиума – б.р.) Ще се подготвя!“, засмя се Верстапен на пистата в Остин

Люис Хамилтън бе глобен с 50 000 евро – половината условно – за пресичането на пистата след отпадането си в Катар през последния състезателен уикенд. Санкцията за това, че не се яви на галата на ФИА в края на сезон 2021 пък бе двойна €50 000. Второто наказание бе наложено с условието, че парите ще отидат конкретно за стипендия на дете с по-малки възможности, желаещо да се развива в областта на моторспорта.

„Според мен като става дума за такива неща, наистина трябва да се мисли какво послание се отправя към хората, които гледат. Ако глобата ще е милион, то тогава да са 100% сигурни, че парите ще отидат за кауза. В цялата ни индустрия има страшно много пари и можем да направим много за подобряване на достъпа, повече разнообразие, повече възможности за хора, които по принцип нямат голям шанс да стигнат до този спорт. Това е единственото смислено нещо, за което бих дал подобни пари“, коментира седемкратният световен шампион.

Шарл Льоклер бе в недоумение за какво точно може да се наложи така глоба.

„Представа нямам какво би заслужило наказание от милион евро. Заплатите на някои пилоти са по-ниски“, посочи пилотът на Ферари.

„Шарл сигурно може да си даде часовника, но аз ще потъна вдън земя (ако ми наложат такава глоба)“, бе реакцията на Кевин Магнусен от Хаас.