Начало Избрани Верстапен ще продължи да използва №1 върху своя автомобил

Верстапен ще продължи да използва №1 върху своя автомобил

1138
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен ще продължи да използва №1 върху своя автомобил. Пилотът на Ред Бул финишира на първа позиция в крайното класиране за сезон 2022 в F1. Нидерландецът призна, че отново иска да използва „най-красивият номер, който съществува в моторните спортове.“

F1 въведе нова система на номериране през сезон 2014. Според нея пилотите ще избират постоянни номера, вместо те да бъдат определяни от позицията им в шампионата. Новите състезатели, които се появяват на стартовата решетка също избират свой уникален номер, който трябва да бъде от една или две цифри.

Спечелването на световната титла дава право даденият пилот да използва специалния №1 върху своя болид. До този момент единствено Верстапен реши да използва №1. Пилотът на Ред Бул спечели титлата през 2021 г. След това той се отказа от тогавашния си №33 и сложи №1 върху своя болид. Съвсем логично, двукратният световен шампион реши да запази числото 1 и през сезон 2023.

„Да, през следващия сезон отново ще използвам №1“, сподели Верстапен.

„За мен №1 е най-красивият номер за всеки състезателен пилот. Всее пак никога не се знае често имате възможност да карате с такъв стартов номер през цялата си кариера.“

„Винаги мога да се върна под номер 33. Това ще се случи ако вече не съм световен шампион. Гарантирам, че винаги ще използвам №1 ако съм на върха“, добави пилотът на Ред Бул.

Верстапен става едва вторият пилот, който използва №1 на своя автомобил от началото на турбо-хибридната ера. Преди това Себастиан Фетел използваше това число върху своя автомобил през сезон 2014. Тъй като не успя да защити успеха си от 2013-та, германецът трябваше да се откаже от №1 и да премине към №5.

Същевременно Люис Хамилтън спечели шест от общо седем шампионата в периода 2014-2020 г. Пилотът на Мерцедес така и не пожела да сложи №1 на своя болид и продължаваше да кара с традиционния си номер 44. Не трябва да забравяме и Нико Розберг, който спечели титлата през 2016-та, след което се оттегли.

Макар и символично, числото 1 отразява напълно доминиращата кампания на Верстапен през сезон 2022. Пилотът на Ред Бул защити световната си титла и спечели 15 състезания и счупи предишния рекорд от 13 победи в една кампания, който се държеше съвместно от Михаел Шумахер и Себастиан Фетел.

„Този сезон беше много специален не само за мен, но и за отбора. Спечелихме титлата при конструкторите за първи път от 2013 г. насам. Това очевидно е много важно за целия тим на Ред Бул“, каза Верстапен. „Мисля, че в бъдеще ще бъде много трудно да се достигне тази година, камо ли да се надмине.“

„Очевидно е, че трябва да се стремим да се справяме по-добре всеки сезон. Честно казано това няма да е лесно след годината, която изживяхме. Трябва да ценим и това, че тази година бе най-успешната в нашата история, заради което наистина да се наслаждаваме на всички тези моменти“, заключи Макс Верстапен.