Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Тъпотии се случват. Важно е да разберем защо са станали и...

Верстапен: Тъпотии се случват. Важно е да разберем защо са станали и да не ги допускаме отново

9196
0
Джанпиеро Ламбиазе, Макс Верстапен
Джанпиеро Ламбиазе и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен отпадна за първи път от състезание от Формула 1 от Гран при на Австралия през 2022 г. Преди почти точно две години причината да не завърши на пистата Албърт парк бе теч на гориво. Днес – отново на пистата Албърт парк в Мелбърн – имаше проблем със задна дясна спирачка, която направо се подпали. Верстапен успя да прибере болида си Ред Бул в бокса, където обаче само слезе и се прибра в пита. Първоначалната му реакция бе остра, впоследствие изявленията му бяха доста по-спокойни.

„В данните се вижда, че от самото начало задна дясна спирачка блокира. От изгасването на светлините блокира. Колата беше изключително трудна за каране от самото начало на състезанието. Много бягаше в завоите. И такъв проблем със спирачките не помага“, обясни Верстапен.

Нидерландецът каза, че всичко било наред – или поне такова е било усещането му – в загряващата обиколка. След блокирането на спирачката описа чувството като „да караш на ръчна“.

„При излизането на грида и след това в загряващия тур всичко работеше както трябва. Бях много доволен от поведението ѝ и посоката, в която вървяха нещата. После температурата постоянно се покачваше и все едно карах с дръпната ръчна. Знаех, че някой ден ще имаме и отпадане. За съжаление този ден се оказа днешният“, допълни Верстапен.

„Тъпотии се случват. Важно е да разберем защо са станали и да не ги допускаме отново“, обобщи Верстапен

Макс бе попитан също така дали подобен проблем му се е случвал и друг път в Ред Бул.

„Не помня. Може би преди много, много дълго време“, отговори той.

Серхио Перес завърши пети. Той каза, че не е имал скорост, докато шефът на Ред Бул в F1 Кристиан Хорнер твърдеше, че е бил с повреда.

„Просто нямахме достатъчно добра скорост. Видя се, че Ферари и Макларън са на стъпка пред нас“, посочи Перес.

„Имаме работа за вършене. Не се справихме много добре с управлението нивото на сцепление. През целия уикенд имахме проблеми. Така и не можахме да намерим правилния мениджмънт на гумите. Изобщо не успявах да опазя предна лява“, допълни мексиканският пилот на Ред Бул.

Хорнер каза, че е имало някакви повреди по болида на Перес.

„Чеко загуби доста аеропритискане след като изпревари Фернандо [Алонсо]. Трябва да прегледаме колата и да видим точно какво се е случило. След две години без технически проблеми сега е необходимо да анализираме нещата, за да проверим какво стана и да го оправим“, добави Хорнер.