Начало Избрани Верстапен: Трябва да се справяме по-добре като отбор и да подобрим надеждността...

Верстапен: Трябва да се справяме по-добре като отбор и да подобрим надеждността на RB19

1214
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Виктор Алекян

Макс Верстапен призова Ред Бул да подобри издръжливостта и скоростта на RB19. Двукратният световен шампион не бе никак доволен от резултата си в Саудитска Арабия, както и от проблемите, с които се сблъска по време на квалификацията.

Верстапен започна по отличен начин уикенда в Джеда. Състезателят на Ред Бул беше най-бърз и в трите тренировъчни сесии на уличното трасе и бе фаворит да грабне полпозишъна. Нидерландецът обаче получи повреда в полуоската на своя RB19, заради което той отпадна още в Q2.

Двукратният световен шампион потегли от 15-та позиция. Въпреки това той успя бързо да си проправи път напред благодарение на отличната скорост на RB19. В средата на състезанието той вече бе точно зад лидера Серхио Перес

Верстапен опита да намали разликата и да се доближи до своя съотборник. В крайна сметка той се отказа да гони Перес и записа най-бързата обиколка. Така Верстапен добави още една точка към своя актив за сезон 2023 в F1.

Както Верстапен, така и Перес  съобщиха за незначителни проблеми в заключителните обиколки на състезанието. Нидерландецът се оплака от странен шум и вибрация в задната част на колата си, които той приравни на проблема с полуоската в Q2. От Ред Бул направиха проверка на автомобила на Макс, при която не се установиха някакви проблеми.

Верстапен бе видимо недоволен от второ място в Джеда. 25-годишният състезател вярва,  че проблемът с надеждността на автомобила му в Q2 го е лишил от възможността да спечели надпреварата в Саудитска Арабия.

„Трябва да се справяме по-добре като отбор и да подобрим надеждността на RB19. Не можем да имаме такива проблеми по време на квалификация или състезание“, сподели Верстапен.

„Това щеше да е много различно състезание за мен ако всичко беше напред. В крайна сметка ограничихме малко щетите, но въпреки всичко трябваше да спечеля в Джеда.

В същото време Перес се оплака от педала на спирачката във финалната част на състезанието. Мексиканецът призна, че отборът на Ред Бул все още не е бил натиснат и не е станал уязвим заради огромното предимство, което има пред всички останали

„Бяхме в доста изгодна позиция в Бахрейн. В противен случай трябваше да натискаме до край и вероятно нямаше да завършим състезанието“, каза Перес.

„Така че в момента има много опасения за надеждността. Надяваме се, че няма да се сблъскаме с тях толкова скоро. Да, това ще ни удари в някакъв момент, но очевидно трябва да продължим да работим и да се подобряваме в този аспект“, добави пилотът на Ред Бул.

Вече изминаха два старта от сезон 2023. За момента всички знаци сочат за бъдеща вътрешноотборна борба за титлата между Верстапен и Перес. Нидерландецът призна, че може да се справи с конфронтация между себе си и съотборника си. От друг страна обаче той не иска изходът от тази битка да бъде решен от технически проблеми или сблъсъци на пистата.

„Всички са щастливи, но лично аз не толкова. Аз не съм тук, за да финиширам втори. Когато се бориш за шампионат и особено когато изглежда, че е само между две коли, трябва да сме сигурни, че те са колкото се може по-надеждни.“