Начало Избрани Верстапен: Трябва да започнем уикенда в Баку по най-добрия начин

Верстапен: Трябва да започнем уикенда в Баку по най-добрия начин

614
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен изказа мнението си относно предстоящия уикенд в Азербайджан. Пилотът на Ред Бул вярва, че трябва да натиска още в първата и единствена тренировка в Баку. Двукратният световен шампион също така очаква спринтовата надпревара на градското трасе да бъде доста хаотична.

Тази седмица ще се проведе първият спринтов уикенд за сезон 2023 в F1. За разлика от предишните две години, сега форматът е малко по-различен. Основната промяна е свързана с това, че втората тренировка, която беше насрочена за събота сутринта, ще бъде заменена с квалификационна сесия. В нея ще се определи редът на стартовата решетка за спринтовото състезание, което ще се проведе по-късно същия ден

Допълнителната сесия в F1 ще се нарича „спринтова квалификация“. Тя ще се провежда в същия формат от три части като обичайната квалификация, но ще е с по-малка продължителност. Освен това пилотите ще трябва задължително да използват определени смеси на гумите на Пирели във всяка фаза на квалификацията за спринтовото състезание. Същевременно в петък следобед ще има обикновена квалификация, която ще определи стартовата решетка за неделната надпревара.

Това е уникален сценарий за пилотите, тъй като те разполагат само с един час, за да изберат най-добрите настройки на автомобила си за уикенда в Азербайджан. Пистата тук която изисква уникално ниски нива на притискане заради двете дълги прави отсечки.

„Баку е трудна за преодоляване писта. Това е улично трасе с дълги прави и ни дава множество възможности за избор на крила“, сподели Верстапен. „Това е и първият състезателен уикенд със спринт, така че може да стане малко хаотично“, добави пилотът на Ред Бул.

Верстапен спечели последното издание на Гран при на Азербайджан. Сега двукратният световен шампион отново ще се бори за победата. Така той ще стане единственият състезател, който има два успеха на дългото градско трасе в Баку. В същото време Ред Бул ще опита да запише четвърта победа и да се превърне в най-успешния конструктор на това трасе.

Верстапен посочи колко ще бъде важно да започне уикенда в Баку с много силна първа тренировка.

„Трябва да започнем уикенда в Баку по най-добрия начин. Искам да направим стабилна FP1. След това ще видим какво ще се случи“, добави Макс Верстапен.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес има страхотни спомени от Азербайджан. Пилотът на Ред Бул има общо четири подиума на уличната писта в Баку. Именно тук мексиканецът записа първия си успех с Ред Бул през 2021 г.

„Струва ми се, че е минала цяла вечност откакто се състезавахме за последно! Беше хубаво да си почина, да работя усилено във фитнеса и с екипа ми във фабриката. Трябва да се възползвате от тези моменти извън пистата, особено когато виждате колко натоварен период ни предстои. Австралия не беше перфектна за нас, но целта ми през този сезон е да поддържам постоянни резултати и представяне на автомобила“, заяви Перес.

„Предстоят ни пет състезания в рамките на шест седмици. По време на този период ще посетим невероятна комбинацията от писти и наистина ще видим колко добър може да бъде RB19“, продължи Перес. „През миналия сезон постигнахме страхотен отборен резултат в Баку. Всички знаят, че наистина харесвам уличните писти – целта ми винаги да победя. Новият формат на уикенда ще направи нещата трудни, особено що се отнася до настройките на автомобила. Но от друга страна всеки отбор е в една и съща позиция. Ние просто трябва да сме сигурни, че сме в час от момента, в който стартираме в петък. Честно казано нямам търпение да се върна в колата“, добави пилотът на Ред Бул.