Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Важното е да установим какъв бе проблемът и какви последствия ще...

Верстапен: Важното е да установим какъв бе проблемът и какви последствия ще има за останалата част от сезона

4519
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Иван Тенчев, Монреал. Макс Верстапен отново имаше проблеми през първия ден за подготовка по време на състезателен уикенд. В Канада на пистата „Жил Вилньов“ той изгуби ценни минути през втората сесия заради грижи с ERS. Тимът му Ред Бул смени задвижващата му система в петък сутринта. Ситуацията притеснява трикратния световен шампион с оглед на възможните последствия по-нататък през сезона във Формула 1. В крайна сметка Верстапен остана 18-ти в класирането на втората петъчна тренировка с едва 4 обиколки, което бе по-тревожно от задната позиция в една свободна сесия.

„За съжаление не направих много обиколки във втората тренировка. Отборът предположи, че има проблем с електрическата система и ми казаха да се прибера, за да разследват. Сигурен съм, че ще намерят какво точно беше“, коментира Верстапен

„Не е добра ситуация. Щеше ми се да направи повече обиколки. Някои пилоти успяха да направят повече на сухо, после и на мокрото трасе. Искаше ми се и моята тренировка да протече по този начин. В крайна сметка обаче по-важното е да установим какъв точно бе проблемът, както и какви последствия ще има за този уикенд и за останалата част от сезона“, продължи Верстапен.

Състезателната 2024 година не върви за Верстапен и Ред Бул като предходния сезон 2023. През миналата състезателна година тимът от Милтън Кийнс не спечели една-единствена надпревара. Нидерландецът взе 19 победи – 86% от общо 22 старта. Това бе рекорд за Формула 1 като процентно съотношение на спечелени състезания спрямо общия брой надпревари в календара.

„Знаех, че няма как нещата сега да са като през миналия сезон“, посочи Верстапен на пистата „Жил Вилньов“

„Подобна състезателна година е много рядко постижение. Винаги съм бил наясно, че сега ситуацията ще се различава. Същевременно не мисля особено за позициите в шампионата или нещо подобно. Има страшно много състезания до края на сезона. Някои стартове се получават по-добре за нас, други вероятно по-зле. В крайна сметка нещата се балансират. Колите в момента са много по-близо. Определени болиди вървят по-силно на улични писти, други работят по-добре в бързи или бавни завои. Представянето ще се променя“, допълни Верстапен.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)