Начало Избрани Верстапен: Винаги е специално да спечелиш пред домашна публика

Верстапен: Винаги е специално да спечелиш пред домашна публика

854
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели домашната си Гран при на Нидерландия във Формула 1. Пилотът на Ред Бул потегли от полпозишън и контролираше случващото се в надпреварата. Това бе втори пореден успех за Верстапен на пистата Зандвоорт и общо десети от началото на сезон 2022 в F1.

Въпреки че грабна победата, Верстапен каза, че състезанието не е било никак лесно. Световният шампион трябваше да се бори с пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън, както и с периоди на виртуална и реална кола за сигурност. В крайна сметка той пресече карирания флаг на първа позиция с аванс от 4.071 сек. пред Ръсел.

„Не беше лесно състезание. Трябваше да се справим с виртуална и реална кола за сигурност, както и да вземем правилните решения. Не бяхме сигурни дали ще се получи. Когато се върнахме към софт, показахме, че имахме наистина добра скорост през днешния ден“, сподели Верстапен веднага след края на Гран при на Нидерландия.

Верстапен остана зад Хамилтън по време на периода на сейфти кар. Седемкратният световен шампион остана на пистата с използвани гуми медиум и стана лесна плячка за световния шампион, който бе с чисто нов комплект софт. Освен че спечели състезанието, състезателят на Ред Бул бе избран от феновете за пилот на деня.

Преди колата за сигурност си мислех, че ще успея финиширам с първоначалната ни стратегия, въпреки че бях малко по-бавни от Хамилтън. След това се появи автомобилът за сигурност. Не мислех, че ще успея [да спечелим], ако не спра. Преминах на меките гуми и при рестарта имах повече сцепление и максимална скорост. Оттам нататък балансът беше много добър“, продължи Верстапен.

Винаги е специално да спечелиш домашна публика. Трябваше да работя усилено за грабна победата. Чувствам се невероятни. Благодаря на всички, че дойдохте и видяхте какво се случи в състезанието. Гордея се, че съм нидерландец“, добави Макс Верстапен. 

Вторият пилот на Ред Бул Серхио Перес остана на пета позиция след като нямаше отговор на темпото на Макс и болидите на Мерцедес.

Шефът на тима от Милтън Кийнс Кристиан Хорнер също бе много щастлив след успеха на Верстапен. Британецът отново похвали стратезите на своя отбор.

„Беше изключително трудно състезание с периодите на виртуален и реален автомобил за сигурност. Ставаше дума за правилните решения и особено за последното, при което изкарахме Макс от челото, за да го поставим зад двата Мерцедес-а. За нас беше изключително важно да сме с правилните гуми. В крайна сметка се получи прекрасно“, заяви Хорнер.

При автомобила за сигурност имаше много фактори, които трябва да се вземат предвид. Мисля, че взехме всички решения в правилните моменти. Под такова напрежение Макс и екипът направиха всичко, което трябваше.

Хорнер се наслаждаваше изключително много на атмосферата в днешното състезание.

„Имал съм много малко [такива дни]. Това беше много специална победа за Макс пред родна публика. Наистина, каква тълпа. Всичко тук  беше наистина невероятно.“

„Мисля, че Мерцедес ни улесниха малко, след като извикаха Джордж в бокса. Макс трябваше само да се справи с Люис, който бе с карани средно твърди гуми. В такъв случай той винаги щеше да го изпревари. Никога не е имало съмнения относно това“, допълни Кристиан Хорнер.