Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Всички се опитват да отворят разлика в питлейна. Само там можем...

Верстапен: Всички се опитват да отворят разлика в питлейна. Само там можем да го сторим

2789
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен остана трети на стартовата решетка за Гран при на Мексико, което е необичайно за него класиране през сезон 2023 във Формула 1. Пилотът на Ред Бул обаче изобщо не бе обезкуражен.

„Опитах се да дам най-доброто от себе си, но този път просто не се получи. Сцеплението на пистата е много ниско заради надморската височина. Не е лесно да натиснеш толкова здраво в квалификацията, колкото по принцип го правиш“, коментира Верстапен след квалификацията.

„Балансът ми в Q3 не бе перфектен и това ни коства няколко десети от секундата тук-там. Близо сме до Ферари обаче, а състезанието ще е дълго. Чувствам се уверен. Щеше ми се да стартирам от първа позиция, разбира се, но пък в първи завой ще има добро изтегляне, така че да видим какво ще стане“, допълни нидерландецът.

Още преди разследването на ситуациите при излизането от питлейна Верстапен бе категоричен, че не е сторил нищо погрешно.

„Бях изненадан. При тези нови правила всички трябваше да бъдат разследвани за задържане на съперник, защото всички карат много бавно в питлейна. Не мисля, че сторих нещо странно или погрешно. Според мен нещата не са перфектни в момента и трябва да се измисли нещо по въпроса. Но е трудно.“

„Всички се опитват да отворят разлика в питлейна, защото това е единственото място, където можем да го сторим. Затова не разбирам как може при това положение да задържаш някого“, заяви Верстапен

„Според мен трябва да се проявява разбиране в ситуацията. Това е сигурна среда, караме наистина бавно и внимателно, защото не знаем какво точно вършат тези на пистата. И определено е единственото място, където можем да отворим разлика. Постоянно се опитваме да преценим какво е разстоянието спрямо останалите на трасето. Никой не иска да започне обиколка на 3-4 секунди от друг пилот, което е ужасно, когато следваш кола. И едновременно с това ако няма минималното време за тур, то може пак да се стигне до пречене в последния сектор. Всичко е въпрос на компромис“, посочи Верстапен.

Съотборникът му и любимец на публиката на Аутодромо Ерманос Родригес Серхио Перес остана пети в квалификацията.

„Не знам откъде изскочиха Ферари-тата. Не очаквахме да са толкова бързи“, призна Перес

„Обиколката ми като цяло бе чиста, но ми липсваше достатъчно прогрес по време на квалификацията. Липсата на нов софт в Q3 не бе идеална ситуация. това също повлия. Искахме да се класираме някъде на първите две редици, вместо което съм пети, но в надпреварата могат да се случат много неща. Трябва да изпреваря четири коли, но в този спорт всичко е възможно. Състезанието е дълго. Подходът към първи завой е дълъг. Наясно сме колко трудни могат да са изпреварванията тук. Но наистина всичко може да стане, а аз имам подкрепата на публиката“, каза още Перес.