Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Заложихме на настройки с малко повече аеропритискане

Верстапен: Заложихме на настройки с малко повече аеропритискане

1510
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен се класира втори в квалификацията за Гран при на Италия. Лидерът в генералното класиране за сезон 2022 във Формула 1 обясни, че изоставането му се е дължало в най-голяма степен на избраните за болида му Ред Бул реглажи.

„Близо бях (до полпозишъна), но решихме да заложим на настройки с малко повече аеропритискане. Това не е най-добрият вариант за един бърз тур, но утре можем да сме доста силни“, обясни Верстапен

„Мисля, че обиколката ми бе съвсем прилична. Само в първия сектор изглеждахме малко бавни. Състезателното ми темпо бе чудесно в тренировките, така че нямам търпение за надпреварата. Битката в състезанието ще е интересна. Ще се постарая да се опазя от неприятности в началото и след това да си проправя път напред“, допълни нидерландецът.

Верстапен има наказание с 5 места назад за смяна на двигател с вътрешно горене. Той бе втори в квалификацията и по принцип това би означавало, че ще отиде седми на грида. Почти половината пилоти обаче са със санкции, повечето вследствие на смени в задвижващи системи. Затова има предположения, че всъщност Макс ще е четвърти на стартовата решетка и реално наказанието му ще е само 2 позиции.

Причината за несигурността е начинът, по който се смята подреждането. Наказанията се прилагат едно след друго и по реда на налагането им. Самият Верстапен смята, че ще стартира от седмо място на решетката. От тима на Ред Бул проявиха чувство за хумор и пуснаха в социалните мрежи стартова решетка с въпроса: „Някой знае ли откъде стартираме утре?“

Със санкция, но значително по-голяма е и Серхио Перес, който бе четвърти в квалификацията

Мексиканският пилот на Ред Бул каза, че ще стори всичко по силите си, за да навакса позиции от дъното на стартовата решетка.