Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер на полпозишън за Гран при на Италия

Льоклер на полпозишън за Гран при на Италия

6541
0
2 - GP ITALIA F1/2022 - VENERDI’ 09/09/2022

Шарл Льоклер спечели полпозишъна за Гран при на Италия. Макс Верстапен остана втори, а Карлос Сайнц бе трети, като и двамата са с наказания и ще отидат назад в стартовата решетка.

27 градуса бе температурата на въздуха в началото на първия квалификационен сегмент. Тази на асфалта бе 40 градуса. Ланс Строл бе първият пилот на пистата в Q1. Постижението на канадския пилот на Астън Мартин бе 1:24.231 мин. В третата минута от сесията Макс Верстапен излезе на пистата, същото сториха и останалите пилоти. Изборът на всички бе гуми софт. Междувременно от рейс контрола съобщиха, че Карлос Сайнц е получил предупреждение за ситуация от последната свободна тренировка. Пилотът на Ферари бе разследван дали не е попречил на Валтери Ботас по време на сесията.

Верстапен записа 1:22.085 мин, зад него бе съотборникът му в Ред Бул Серхио Перес

Шарл Льоклер подобри постижението на Макс с 0,068 сек. Сайнц даде второ време. Ръсел излезе трети – на половин секунда от Льоклер. Ландо Норис зае шестото място, следван от Люис Хамилтън и Юки Цунода.

Верстапен се върна начело с 1:20.922 мин (-0,358 сек). В зоната на изпадащите бяха Кевин Магнусен, Валтери Ботас, Строл, Мик Шумахер и Себастиан Фетел. Люис Хамилтън на свой ред се обади, че има сериозен трафик по трасето – почти не остана пилот, който в един или друг момент да не бе попаднал в „задръстване“. След последните опити в Q1 имаше няколко размествания, но само Ботас успя да се класира за следващия сегмент за сметка на Николас Латифи. Останалите отпаднали бяха пилотите на Хаас и Астън Мартин. Ник де Врис се класира за Q2 в първата си квалификация във Формула 1.

В Q2 нямаше бавене и почти всички излязоха на пистата след отварянето на питлейна. Верстапен даде 1:21.265 мин. Сайнц го изпревари с 0,387 сек

Льоклер сбърка и започна втори бърз тур, с който излезе втори – на 0,330 сек зад съотборника си. И тази обиколка не бе съвсем чиста.

След първите серии извън топ 10 бяха Ботас, Де Врис, Гуаню Жу, Даниел Рикиардо и Юки Цунода. Японският пилот на Алфа Таури със сигурност ще е в дъното на стартовата решетка и дори не прави бързи обиколки във втория квалификационен сегмент.

Съотборниците в класиралите се за Q2 отбори излязоха по двойки, търсейки възможност за изтегляне. В крайна сметка Окон слезе под чертата. Отпаднаха още Ботас, Де Врис и Жу. Нидерландецът се извини на Уилямс, защото каза, че е допуснал грешка. Пръв в Q2 остана Сайнц пред Льоклер и Верстапен.

Решителната битка за първите позиции на стартовата решетка бе започната от пилотите на Ферари

Всички 10 пилоти, класирали се за Q3, излязоха на пистата в началото на последния сегмент от квалификацията. Льоклер даде 1:20.770. Сайнц бе по-бърз с 0,186 сек. Верстапен се нареди трети – на 0,275 сек. Четвърти бе Перес, следван от Ръсел, Норис, Хамилтън, Рикиардо и Гасли.

Сайнц и Льоклер си размениха позициите при последното излизане на пистата. Шарл оглави класирането, а Верстапен остана на 0,145 сек зад пилота на Ферари. Сайнц остана трети, а трибуните на Монца и боксът на Ферари избухнаха в аплодисменти. Перес бе четвърти, следван от Хамилтън, Ръсел, Норис, Рикиардо и Гасли. Алонсо не записа време.