Начало Избрани Верстапен: Знаехме, че сме много бързи и при такива условия

Верстапен: Знаехме, че сме много бързи и при такива условия

832
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели спринтовото състезание на Спа. Пилотът на Ред Бул потегли от първа позиция и отново се намираше в собствена лига спрямо всички останали. Верстапен отново демонстрира скоростта си на мокро и записа втори пореден успех в спринтова надпревара за тази година.

Верстапен показа отлична скорост от началото на рейс уикенда в Белгия. Пилотът на Ред Бул беше най-бърз във вчерашната квалификация, която се проведе на изсъхваща писта.

Днес Верстапен отново показа своето надмощие. 25-годишният състезател спечели спринтовата квалификация, която се проведе при идентични условия с тази в петък. Този път обаче той запази първата си стартова позиция

Спринтът на Спа започна зад кола на сигурност, която стоя на трасето около 5 тура. След това Верстапен поведе колоната пред Пиастри, Сайнц, Льоклер и Норис. Нидерландецът усети, че пистата е по-подходяща за гуми интермедия, отколкото за такива за екстремно мокра писта.

Верстапен реши да изчака една обиколка преди да влезе в бокса. Състезателят на Ред Бул се върна точно зад Пиастри. Австралиецът направи питстоп веднага след прибирането на колата за сигурност, което се оказа правилното решение.

Верстапен започна да притиска Пиастри в следващите обиколки. Двукратният световен шампион остана зад Макларън-а на своя съперник още няколко тура заради период на сейфти кар.

Пилотът на Ред Бул се залепи за Пиастри веднага след рестарта на спринта на пистата „Спа“. Верстапен изпревари безпроблемно своя съперник на правата „Кемъл“. После той веднага започна да отваря разлика и да контролира развоя на надпреварата. Така в крайна сметка Макс записа още един успех в сметката си и отново се намираше в собствена лига спрямо всички останали. Нидерландецът обясни защо е решил да спре обиколка по-късно от Пиастри.

„Беше по-безопасно (да остана на пистата в първата обиколка). Можех да вляза пръв, а след това да бъда блокиран от други коли. Също така можеше да има кола за сигурност и тогава да загубя много време. Честно казано нямах нищо против да остана на трасето за още един тур“, сподели Верстапен.

„Знаехме, че сме много бързи и при такива условия“, продължи Верстапен. „Загубихме една позиция. Но след това можеше да се види, че летяхме след слагането на интермедиите.“

Верстапен се оплака, че не е могъл да събуди спирачките си по време на спринта, макар това да не бил кой знае какъв проблем. „Просто се опитахме да разпределим спирачките равномерно, но всичко беше под контрол. Колата беше бърза, гумите издържаха, но просто имаше малки проблеми“, каза още Макс Верстапен.

Другият пилот на Ред Бул Серхио Перес не завърши спринта на Спа. Мексиканецът имаше контакт с Люис Хамилтън от Мерцедес. След това той започна да губи позиции и мина през чакъла. От екипа в крайна сметка решиха да го извикат в бокса и да оттеглят автомобила.