Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Рикиардо в първата тренировка на Яс Марина

Верстапен пред Рикиардо в първата тренировка на Яс Марина

67
0
Макс Верстапен, снимка Ред Бул

Пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Даниел Рикиардо заеха първата и втората позиция в откриващата тренировка за Гран при на Абу Даби на пистата Яс Марина, 21-и последен кръг от шампионата на F1.

С гумите хиперсофт холандецът постигна 1:38.491 мин и изпревари съотборника си с близо половин секунда. Трети и 4-и се наредиха пилотите на Мерцедес – Валтери Ботас и Люис Хамилтън. Двамата нямаха добро темпо в една обиколка с най-меките за уикенда гуми.

С много повече гориво на борда работиха състезателите на Ферари. Това остави Райконен и Фетел едва 7-и и 8-и, като пред тях се вредиха Естебан Окон от Форс Индия и Кевин Магнусен от Хаас.

 

 

Сесията започна при слънчево и топло време. В нея за Уилямс караше Роберт Кубица вместо Сироткин, който ще бъде титуляр през 2019 г., а за Заубер зад волана беше Антонио Джовинаци на мястото на Льоклер.

В Ред Бул и Ферари използваха тръби на Пито за изследване на аеродинамичните потоци. В Скудерията използваха хибриден вариант на предното си крило, в което са спазени доколкото може изискванията в правилата за 2019 г.

 

 

В началото пилотите правеха само инсталационни обиколки. Чак 23 минути след началото на тренировката Ботас записа време, което бе подобрено от Сайнц. С най-меките гуми за уикенда хиперсофт Фетел поведе с 1:41.135 мин. Хамилтън бързо го подобри с 1.4 сек. Рикиардо записа второ време на 0.082 сек, а след него се наредиха Ботас и Кими. Люис и Ботас караха със стари мотори, като след края на тренировките днес ще бъде преценено дали ще продължат с тях до края на уикенда или ще поставят нови.

Логично в следващите минути времената продължиха да падат. Верстапен излезе начело с 1:39.287 мин, следван на 0.289 сек от Люис. Ериксон се завъртя на излизане от завой 1. Последва удар в предпазната стена, но пилотът на Заубер успя да включи на задна и след това да се върне на пистата. Той се прибра в бокса със счупено предно крило.

 

 

40 минути преди края пилотите масово поставиха нови гуми хиперсофт. Ботас и Хамилтън обаче допуснаха грешки в първия си опит. Верстапен пък беше много по-бърз и свали върховия резултат до 1:38.491 мин. Макс обаче също имаше проблеми със сцеплението, като излезе от пистата на завой 6. Рикиардо успя да подобри резултата си, което го изведе на 2-а позиция, на близо половин секунда зад Макс.

 

 

В последните минути заради широкото излизане на пилотите на предпоследния завой, бордюрът от външната му страна започна да се разрушава. Затова Карлос Сайнц от Рено получи инструкции да минава по-далеч от него. В самия край се появи пушек от колата на Пиер Гасли, който се прибра в бокса на Торо Росо.