Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Розберг не зави, щяхме да се ударим

Верстапен: Розберг не зави, щяхме да се ударим

46
0

Макс Верстапен заяви след финала на Гран при на Германия, че при опита за изпреварване на Нико Розберг спрямо него, пилотът на Мерцедес не е завил и е щяло да се стигне до инцидент, ако холандецът не е излязъл от пистата. Двамата се бореха за втората позиция в средата на надпреварата. Нико атакува изненадващо от вътрешната страна с късно спиране на фибата, като в крайна сметка маневрата бе успешна.

Стюардите на ФИА обаче разгледаха ситуацията и прецениха, че германецът е избутал съперника си от трасето и му наложиха 5 секунди наказание. Нико от своя страна каза по радиото към бокса, че е навил максимално волана и санкцията не е справедлива.

„Мисля, че той беше доста далеч зад мен и спря наистина късно, коментира ситуацията Верстапен, който завърши 3-и, зад Хамилтън и Рикаирдо. – В един момент мислех, че ще се удари в мен и аз отворих завоя. Той не зави и аз трябваше да продължа направо и да изляза от пистата, иначе щяхме да катастрофираме. Люис знае това (тук Верстапен напомня за инцидента между Хамилтън и Розберг в Австрия). Той получи 5 секунди наказание и аз се опитвах да остана на по-малко от 5 сек зад него, за да го изпреваря отново при питстоповете.“

Другият пилот на Биковете Даниел Рикиардо пък заяви, че е било много важно това, че двамата с Макс не са се ударили в първия завой при агресивната атака на холандеца на старта от външната страна. те изпревариха Розберг при потеглянето, като холандецът успя да мине пред съотборника си с рискована маневра. 

„В два поредни уикенда се качвам на подиума и едно от най-освежаващите неща е да видим толкова много хора на състезанието тук в Германия, каза още австралиецът. – Мисля, че това е първия ни подиум, в който и двамата (с Макс) сме на почетната стълбичка. Състезанието бе решено от стратегиите. Беше важно, че в първия завой не се ударихме. Не видях, че Макс атакува от външната страна. Той направи каквото трябваше. Мислех, че няма да има достатъчно сцепление от външната страна. В хода на състезанието имах много добро темпо. Успяхме да оползотворим всичко, което вложихме като усилия.“