Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Фетел и Хамилтън в първата сесия в Сингапур

Верстапен пред Фетел и Хамилтън в първата сесия в Сингапур

2656
0
Гран при на Сингапур, Марина Бей
снимка: Пирели

Макс Верстапен записа най-доброто време в първата тренировка преди Гран при на Сингапур. Пилотът на Ред Бул изпревари Себастиан Фетел (Ферари) и Люис Хамилтън (Мерцедес) съответно с 0,167 и 0,666 сек.

Очаквано, времето бе много горещо – 32 градуса температура на въздуха, 43,5 градуса на пистата. Времето бе облачно, а в първите обиколки автомобилите вдигаха и доста прах от улиците, които по принцип служат за ежедневното придвижване на жителите и гостите на Сингапур.

В самото начало на сесията Пиер Гасли и Алекс Албон веднага излязоха на пистата. Последваха ги и останалите пилоти, като 6 минути след светването на зеления семафор единствено Валтери Ботас и Роберт Кубица нямаха опознавателни обиколки. От Ферари веднага показаха, че използват първата петъчна сесия за проверка поведението на автомобилите си с новия нос и под в сравнение със старата конфигурация. Себастиан Фетел бе с досега използвания вариант, докато болидът на Шарл Льоклер бе с новата версия.

Пилотите на Скудерията записаха и първите времена в таблицата

И двамата бяха с гуми медиум. Пирели предостави на Гран при отборите трите си най-меки смеси за сингапурската улична писта. Льоклер изпревари съекипника си – той записа 1:44.723 сек, а Фетел бе с 1,3 сек по-бавен. След това Шарл свали до 1:43.618.

Макс Верстапен със софт изпревари двете Ферари-та с 1:43.077 сек (в трети тур от серия, като отбеляза и вибрациите върху сингапурските улици). Постижението му бе с половин секунда по-добро от това Льоклер. Междувременно тимът на Мерцедес започна работа, като за момент Люис Хамилтън бе с хард, но след това и той, и съотборникът му Ботас сложиха най-меката смес.

Финландецът докосна стена в началото на бързия си тур, но излезе пръв с 1:43.041 – само 0,036 по-бърз от Верстапен. Нико Хюлкенберг пък бе трети в този момент, на 0,353 сек. Тимът на Рено е с ново задно окачване този уикенд. Обиколката на Хамилтън бе повлияна от лек удар с Карлос Сайнц. Люис поиска тимът му да провери дали има проблеми по колата, но темпото му бе изключително високо – 1:42.412 мин (-0,629 сек от времето на Ботас). Почти веднага след това Верстапен свали 0,474 сек от постижението на англичанина.

Хамилтън се върна на първото място с 1:41.469

Пистата еволюираше много бързо – от първата сесия в петък до квалификацията в събота вечер времената там падат с няколко секунди. На следващия етап от програмата на Мерцедес Ботас направи серия с хард, като първоначално излезе втори, а след това подобри и времето на съотборника си – 1:41.336 мин. Хамилтън също сложи най-твърдата за уикенда смес. Във Ферари пък върнаха старите нос и под на колата на Льоклер.

Състезателите на Ферари бяха със софт при следващите си серии. Фетел направи тур с рекордни сектори – 1:40.426 сек. Льоклер вървеше силно, но внезапно намали и каза по радиото, че има проблем. От Скудерията прибраха автомобила му, за да проверят какво се повреди. Междувременно Верстапен (също с най-меките гуми) се доближи на 0,106 сек до Себастиан. После излезе пръв с 1:40.259 мин.

26 минути преди края на тренировката Ботас катастрофира – на излизането от 19-и завой се изпързаля и се блъсна в предпазните гуми. Рейс контролът веднага спря сесията, която бе подновена с оставащи 17 от първите 90 минути за подготовка в Сингапур.

Ландо Норис се завъртя в седми завой, но успя да продължи. До края на тренировката екипите се постараха да довършат предварително планираните задачи, но размествания в челото не настъпиха. Верстапен остана пръв, следван от Фетел и Хамилтън. Ботас бе на четвърта позиция, следван от Албон, Хюлкенберг, Сайнц, Норис, Данил Квят, Гасли.