Начало Избрани Вести ще кара автомобил от F1 в Мексико

Вести ще кара автомобил от F1 в Мексико

24980
0
Фредерик Вести
Фредерик Вести, снимка Мерцедес

Фредерик Вести ще кара автомобил от F1 в Мексико. Пилотът от F2 ще бъде зад волана на Мерцедес F1 W14 по време на първата свободна тренировка от уикенда в Мексико Сити. Вести ще заеме мястото на Джордж Ръсел.

Според правилата на F1, всеки отбор трябва да предостави един от своите автомобили на новобранци. Днес стана ясно, че Мерцедес ще даде възможност на Вести да покара техния болид за 2023 г. Младият датчанин и протеже на Мерцедес ще има тази възможност по време на първата свободна тренировка за Гран при на Мексико. Уикендът на пистата край Мексико Сити е перфектна възможност за датчанина, тъй като там няма състезания от Формула 2.

„Невероятно горд съм, че ще участвам в FP1 в Мексико Сити с отбора на Мерцедес. Това е сбъдната мечта“, сподели Вести.

„Невероятно е да си помисля, че след по-малко от два месеца ще направя първата си официална сесия в F1 с Мерцедес. Това е екип, който спечели осем поредни шампионата при конструкторите,“

„Свърших много упорита работа през последните години. Това е много важна стъпка за мен по пътя към най-високото ниво в моторните спортове“, добави Фредерик Вести.

Тото Волф също коментира участието на Вести с F1 W14 в Мексико.

„Фред направи впечатляваща кампания във Формула 2 досега през този сезон. Участието му в FP1 е следващата стъпка в развитието му. С нетърпение очакваме да му дадем тази възможност. Той е талантлив млад пилот. Вести не е само бърз. Той е внимателен и разбира точно какво търси от него отборът“, каза Волф.

Това ще бъде втора сесия на Вести с автомобил от F1. Датчанинът караше болид на Мерцедес в миналогодишните тестове за млади пилоти в Абу Даби. Вести също така прекарва време в симулатора на екипа в Бракли

„Фред се представи безупречно в теста за млади пилоти миналата година. Затова очакваме с нетърпение да се качи отново в автомобила“, заяви оперативният директор на Мерцедес Андрю Шовлин.

„Тази година той показа на какво е способен в F2, съчетавайки силно темпо с постоянство. Фред е част от екипа от няколко години и е ключова част от програмата ни за развитие на симулатора и настройките. Затова с нетърпение очакваме да му дадем възможност да участва за първи път в сесия от F1 през уикенда на Гран при“, добави Шовлин.

Вести е един от претендентите за титлата през сезон 2023 в F2. 21-годишният състезател заема второто място във временното класиране. До момента той спечели 4 състезания и се качи още няколко пъти на подиума.