Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вестник търси чрез съда достъп до документите по скандала около Гран при...

Вестник търси чрез съда достъп до документите по скандала около Гран при на САЩ

45
0
Гран при на САЩ

Американският вестник Стейтсмън подаде иск в съда в опит да стигне до документи, свързани със строящата се до Остин (Тексас) писта Съркюит ъф ди Америкас (СОТА).

Новините около проекта намаляха, след като разправиите между организаторите от трасето и притежателите на първоначалния договор за провеждането на старта бяха уредени. Контрактът бе на Таво Хелмунд, който влезе в конфликт с инвеститори. Той твърдеше, че условията му не са били изпълнени и трябва да получава по половин милион долара на година за ролята си на председател на Гран при на САЩ за периода на договорка за състезанието – 10 години.

От изданието се опитват да се сдобият с документи именно по този случай.

Желанието ни бе да открием какво точно бе скрито по този иск – обясни представляващият Стейтсмън Джим Джордж. – Занимавам се с този бизнес от 20 години и не съм виждал подобно нещо. Скриването на каквото и да е от хората не е в ничий интерес.

Говорителката на СОТА Джули Льонон заяви, че организаторите от пистата искат документите да не стават публично достояние заради конфиденциалността. От изданието контрират с твърдението, че случилото се трябва да се огласи в интерес на хората.

Съдебните дела са публично достъпни поради определени причини. Аудиторията има право да знае какво става, а в конкретния случай е особено важно, тъй като проектът за Формула 1 зависи в много голяма степен от парите на данъкоплатците. Тези хора трябва да са наясно дали нещо може да повлияе на инвестициите – бе категоричен главният редактор на Стейтсмън Джон Бриджис.

Таксата за надпреварата се плаща от щата Тексас и местното правителство трябва да отдели $250 млн. от местните данъци.

Финалното изслушване е насрочено за 11 юни.