Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел спечели квалификацията с фантастична обиколка

Фетел спечели квалификацията с фантастична обиколка

57
0
Себастиан Фетел

Шампионът Себастиан Фетел с Ред Бул спечели квалификацията за утрешната Гран при на Абу Даби с фантастична обиколка в самия край, с която изпревари пилотите на Макларън Люис Хамилтън и Дженсън Бътън. Четвърти остана Марк Уебър с втория Ред Бул пред пилотите на Ферари.

Битката днес бе наистина невероятна, както се и очакваше след последната тренировка, но отново Себ успя да надделее, независимо, че повечето хора в падока анализират, че този път Макларън има предимство и това ще проличи все пак утре в състезанието.

С красив залез и 32 градуса температура на асфалта започна квалификацията днес.

Механиците в бокса на Уилямс се бореха до последно с теч на масло в колата на Рубенс Барикело, а тези на Лотус – с проблем в скоростите на Ярно Трули.

Повредата при Барикело така и не бе отстранена и Рубенс не участва в квалификацията. Съотборникът му Пастор Малдонадо пък ще трябва да бъде преместен с 10 позиции назад на старта, защото полза девети двигател. Той записа една 17-о време и така двата Уилямс-а ще са на последна редица.

Всички в челото бяха с твърдите за уикенда гуми от типа медиум и направиха серии от по 6-7 обиколки с тях, за да ги използват в оптималното им състояние. След няколко промени в темпото на лидерите най-бърз от всички в тези серии отново бе Люис Хамилтън пред Уебър, Бътън, Фетел, Розберг и Алонсо. След сериите си лидерите се прибраха, а пилотите зад тях с меки гуми започнаха борбата за продължаване на участието във втората фаза. В крайна сметка отново продължиха всички без пилотите на Лотус, Маруся и Испания и Рубенс.

Михаел Шумахер обаче се оказа най-застрашен от отпадане, той излезе от пистата и с малко успя да се класира 17-ти сред състезателите с меки гуми.

Докато течеше първата фаза на борбата на пистата се появи тържествено Сър Пол Маккартни, който веднага бе въведен в детайлите на квалификацията от Рон Денис в бокса на Макларън.

Във втората фаза всички директно започнаха серии с меките гуми и както и в последната тренировка и с тях във всяка следваща обиколка времената се подобряваха. Хамилтън бе с най-добро време, Фетел втори, а Алонсо трети, Бътън – четвърти, когато спряха квалификацията заради откъснат от Фелипе Маса ограничителен пластмасов стълб с металната му основа.

След като парчетата бяха отстранени, Маса пръв излезе на пистата и продължи работа с първия от трите си чифта меки гуми за квалификацията и състезанието, като се опитваше интензивно да ги загрее веднага. Температурата на асфалта вече бе 30 градуса, оставаха 6 минути и никой от вече заелите първите места не излизаше на трасето, защото ползваните гуми вече бяха изстинали, а нов чифт би имал висока цена за финала и утрешното състезание. Уебър, също както и Маса, излезе в последните минути и записа трето време с добавени обиколки с вече ползваните гуми.

За финалната фаза на борбата освен Хамилтън, Фетел, Алонсо, Бътън, Розберг, Маса се класираха още пилотите на Форс Индия Адриан Сутил и Пол ди Реста, както и Михаел Шумахер с хубава серия в края.

В средата на колоната се подредиха с малки разлики Перес, Петров, Буеми, Сена, Алгерсуари, Кобаяши.

В падащия мрак решителното състезание за първата позиция започна при 29 градуса температура на асфалта.

За решителните финални 10 минути пилотите на Макларън първи напуснаха пита, за да имат максимално време за специфичната подготовка на гумите този уикенд. Последва бърза обиколка и смяна за последните минути с още един супертур с нов чифт.

Бътън поведе колоната, като само Шумахер и двамата пилоти на Форс Индия оставаха в пита.

В първите серии от само един квалификационен тур най-бърз бе Хамилтън, следван от Фетел само 0,042 сек! Трети бе Уебър, пред Бътън и Алонсо, чиято обиколка обаче бе на почти 1 сек от лидера.

Следваха финалните решителни обиколки с нови меки гуми.

Бътън отново пръв направи своя тур, този път след него бе Алонсо, Хамилтън и пилотите на Ред Бул. Дженсън бе най-бърз до момента в първия и втория сектори и поведе след края на тура си. Хамилтън обаче бе феноменален в трети сектор и го изпревари с 0,009 сек! Секунди след това Себастиан Фетел направи поредната си мегаобиколка тази година и изпревари Хамилтън с 0,141 сек (!!!), като така изравни рекорда на Найджъл Менсъл от 14 първи позиции в един сезон от 1992 г.

Алонсо остана на огромна дистанция от битката (пети) пред Маса, Розберг, Шумахер, Сутил и Ди Реста.