Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел най-бърз преди квалификацията

Фетел най-бърз преди квалификацията

46
0
Себастиан Фетел

Световният шампион Себастиан Фетел беше най-бърз в последната свободна тренировка преди квалификацията за Гран при на Испания.

Пилотът на Ред Бул записа рекордното постижение за уикенда от 1:21.707 мин. с единствената си бърза обиколка за цялата сесия. Германецът направи само три инсталационни тура и се прибра в бокса заради проблеми с двигателя в своя болид, но се върна на пистата точно преди края на заниманието. Тогава той направи изключителна обиколка с меките гуми и изпревари с 0.084 сек. своя съотборник Марк Уебър, който до този момент доминираше в тренировките.

Австралиецът оглави таблицата с времената в петък, а в събота се откъсна на секунда пред своите съперници с твърдите гуми, след което направи същото упражнение и с меките смеси. Пилотът се прибра в бокса три минути преди края на сесията с първи резултат, но точно тогава излезе Фетел и го остави на втора позиция преди квалификациите.

Най-близо до тандема на Ред бул се доближи пилотът на Мерцедес Михаел Шумахер, който остана на 1.3 сек. от темпото на световния шампион. В Макларън направиха известни промени в настройките на окачването, за да извлекат повече от работата на новите твърди гуми, които Люис Хамилтън вече определи като бедствие. Британецът завърши четвърти в тренировката, следван от своя съотборник Дженсън Бътън.

Най-зрелищното събитие в сесията беше запалването на болида на Ник Хайдфелд. В 24-ата минута от началото на заниманието неговият автомобил Рено се възпламени и той бързо отби в 10-и завой, където маршалите потушиха буйните пламъци. Германецът се отърва невредим, но все още не е ясно дали ще се включи в квалификацията. Пожарът най-вероятно е бил причинен от изтичане на масло или гориво върху нагорещените изпускателни тръби.

Нико Розберг зае шестото място с втория Мерцедес, като изпревари Камуи Кобаяши (Заубер) и Виталий Петров (Рено). Любимецът на местната публика Фернандо Алонсо записа девето време, но заедно със своя съотборник Фелипе Маса не остана доволен от настройките на болида си, на който отново беше поставено старото задно крило.

В събота ФИА обяви, че изпробваният в петък нов вариант на елемента не отговаря на техническите правила и италианците бяха принудени да се върнат към версията си от Турция. В допълнение Алонсо се прибра в бокса няколко минути преди края на тренировката, след като болидът му блокира на шеста предавка.