Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел наруши правилата при първия рестарт, смята Хамилтън

Фетел наруши правилата при първия рестарт, смята Хамилтън

89
0
Себастиан Фетел

Люис Хамилън смята, че Себастиан Фетел е нарушил правилата за колата за сигурност при първия рестарт на състезанието Гран при на Азербайджан миналата неделя.

Пилотът на Ферари изкача максимално дълго време, преди да се ускори на дългата старт-финална права, като преди това тръгваше и спираше. По този начин той не позволи на Люис да го атакува.

Пилотът на Мерцедес изрази недоволството си още по време на състезанието от случилото се, но състезателният контрол на ФИА прецени, че няма нищо нередно, тъй като е нормална практика пилотите да натискат и връщат газта преди сейфтикара да се прибере, изчаквайки много дълго също така, преди да ускорят.

Според шампиона обаче Фетел е нарушил правилата и смята да поговори за случилото се със състезателния директор на ФИА Чарли Уайтинг. „Правилата са такива, че когато колата за сигурност се прибере, не ти е позволено да тръгваш, спираш, после пак да тръгваш и отново да спираш, каза британецът.

– Можеш да се движиш на зигзаг, но не можеш да тръгваш и после веднага да спираш. Всеки път когато правех рестарт миналата година и бях начело, се съобразявах с това.В Австралия Фетел ускоряваше и спираше и аз почти се ударих в него. Сега в Баку го направи може би 4 пъти.“

Уайтинг обаче смята, че Себастиан не е направил нищо необичайно, като напомни, че правото на лидера е да задава темпото, без да прави опасни маневри. „Мисля, че той контролираше рестарта много добре, каза Чарли. – От лидера зависи кога състезанието ще бъде подновено.

Когато колата за сигурност се прибере и имаме зелена светлина, водачът трябва да реши кога ще ускори и надпреварата да започне отново. Имаше оплакване от Люис, че Себастиан не е вървял с постоянно темпо, но не можем да очакваме всички пилоти да се движат с една и съща скорост.“