Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов: Днешните пилоти третират F1 като видеоигра, а това е опасно

Вилньов: Днешните пилоти третират F1 като видеоигра, а това е опасно

233
0
Жак Вилньов

Световният шампион във Формула 1 за 1997 г. Жак Вилньов смята, че днешните пилоти се отнасят с неуважение към спорта и го третират като видеоигра. Според канадеца подобно поведение на пистата е опасно.

Има нещо странно в цялата история, както и какво смятат те за нормално каране. На състезателното трасе има много малко здрав разум. В годините, когато F1 бе наистина опасна – преди 20, 30 години – рискът да загинеш бе много висок и пилотите просто не желаеха да си го причиняват един на друг. Тогава имаше огромно уважение. Освен това много от състезателите се бяха трудили упорито, за да стигнат до F1. Не са участвали в шампионати на по 12 години. Не са били момчетата на татко, каквито има днес. Сегашните пилоти са още деца, бебета, когато започнат да карат във Формула 1 и си ги оставят така – обясни позицията си канадецът.

Според него маневрите, демонстриращи това поведение, са тези на Нико Розберг в Бахрейн, движението на Хейки Ковалайнен пред Дженсън Бътън в Монако и случаят с двата Заубер-а в Китай. Всички те бяха обявени за легални според правилата, но именно интерпретацията тревожи Вилньов, който ще бъде част от екипа на Скай този уикенд на пистата, носеща името на баща му Жил.

Всеки използва правото си на едно движение (за защита – б.р.), когато вече е твърде късно да го прави и всъщност вече е опасно – твърди Жак. – Маршалите не наказват ред прояви (включително размахване на ръце и блокиране), а когато решат да наложат санкция, то тя е погрешна. Като при Михаел Шумахер например. В Испания Бруно Сена бе ужасно бавен и пречеше на хора, борещи се за точки. Това преди всичко не е интелигентно каране. И наказанието бе изненадващо – защити седемкратния световен шампион канадецът.

Вилньов е категоричен, че Формула 1 в този си вариант е опасна, но като че ли никой не забелязва.

Освен това на Жак не му допада непредсказуемостта в надпреварите:

Пилотите могат да направят много малко по отношение на гумите. Те просто изведнъж се износват, а би трябвало да е малко по-постепенно. Винаги е интересно да гледаш как не толкова силни състезатели печелят, но подобни неща се случват от време на време. Сега става далеч по-често.