Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов е на мнение, че стратегията на Сайнц може да му изиграе...

Вилньов е на мнение, че стратегията на Сайнц може да му изиграе лоша шега

2975
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц, снимка Спас Генев

Жак Вилньов изказа мнението си относно бъдещето на Карлос Сайнц в F1. Канадецът вярва, че трикратният победител би бил ценно попълнение за всеки тим от челото на колоната. Вилньов също така предупреди Сайнц заради неговата стратегия на изчакване, която очевидно изнервя някои отбори и пилоти.

Още преди началото на сезона стана ясно, че Сайнц няма да кара за Ферари догодина. Испанецът ще отстъпи мястото си на Люис Хамилтън. Решението на Скудерията определено изненада Сайнц, който се надяваше да подпише нов договор съвсем скоро.

Испанецът е ключова фигура в пазара на пилоти за следващата година. До момента той продължава да не казва къде ще продължи кариерата си и да държи всички на тръни. Някои дори обвиниха Сайнц, че той блокира пазара на пилоти, тъй като продължава да изчаква и да не подписа договор

Сайнц се надява да отиде в друг топ отбор, включително Ред Бул. Тимът от Милтън Кийнс обаче затръшна вратата пред испанеца и удължи договора на Серхио Перес. Мексиканецът се представя много колебливо в последните няколко старта. Затова се очаква решението за бъдещето му да бъде взето през лятната пауза. Но дори и да се раздели с Перес, Ред Бул едва ли ще вземе на негово място Сайнц.

Другата опция за Сайнц е Мерцедес. Германският производител търси заместник на Люис Хамилтън. Но до момента изглежда, че отборът от Бракли ще заложи на младока Андреа Кими Антонели.

Най-реалистичните опции за Сайнц са Заубер/Ауди, Уилямс и Алпин. Германският производител продължава да настоява да привлече в редиците си испанеца. От Уилямс също искат Сайнц. Но от друга страна се говори все повече, че отборът от Гроув се е отказал от 29-годишния пилот и вече търси друг вариант.

По-рано този месец Сайнц обяви, че ще отдели цялото време, което му е нужно, за да реши бъдещето си в F1. Това обаче ядоса някои негови колеги като Гуаню Жу. Китаецът посочи, че трикратният победител в F1 няма какво толкова да избира, тъй като не отива в тим, който се бори за титлата.

Междувременно Жак Вилньов коментира ситуацията, в която се намира Сайнц. Световният шампион във Формула 1 за 1997 г. подчерта потенциалните рискове от тактиката на изчакване на испанеца.

„Вероятно той все още се надява на Мерцедес и на това, че Антонели не е достатъчно добър. Така мястото ще бъде на разположение за няколко години“, сподели Вилньов.

„Той играе играта на изчакване. Но в крайна сметка може да се окаже, че е последният, който няма гарантирано място, а това не е никак положително.“

„В някакъв момент със сигурност ще раздразни другите отбори, които са ти направили невероятни предложения. Изглеждаше сигурно, че той ще се присъедини към Уилямс, а след това нещо се случи“, добави канадецът.

Според Вилньов, потенциалното преминаване на Сайнц в Уилямс е било почти гарантирано.  Но в крайна сметка сделката е била спряна, когато в Алпин се появи Флавио Бриаторе.  Завръщането на италианеца в Енстън явно е променило плановете, които са имало Уилямс и екипът на испанеца

„Когато получиш добра оферта и постоянно отлагаш, в някакъв момент ще ядосаш хората и те няма да те искат“, каза Вилньов. „В крайна сметка подписваш много късно. Така става ясно, че този отбор е бил едва третият ти избор. Това също не е най-доброто нещо, което може да се направи.“

Вилньов все пак похвали Сайнц за уменията и работната му етика. Канадецът одчерта, че 29-годишният пилот винаги е добавял стойност към всеки отбор, към който се е присъединил.

„Той дойде в Макларън и отборът започна да се подобрява. После напусна и Макларън сякаш се превърна в неприятно място, когато Рикиардо отиде там“, обясни Вилньов.

„След това той дойде във Ферари и те започнаха да се подобряват. Сайнц има страхотна работна етика. Начинът, по който работи с инженерите, обратната му връзка е страхотна. Това се отплаща. Той има голяма стойност. Той е бърз и конкурентен и изглежда, че реагира добре под напрежение.“

„Той не реагира прекалено негативно, когато разбра за освобождаването си от Ферари. Реагира като готин човек. Това е от голямо значение и отборите го харесват. Той би бил чудесен за Уилямс, които се нуждаят от двама такива пилоти. Смятам, че те са на път да се издигнат“, завърши Жак Вилньов.