Начало Избрани Вилньов може да се върне в състезанията за издръжливост

Вилньов може да се върне в състезанията за издръжливост

603
0
Жак Вилньов

Жак Вилньов може да се върне в състезанията за издръжливост. Световният шампион в F1 от сезон 1997 тества новия прототип на Колин Колес, който носи името Vanwall

Вилньов беше един от четиримата пилоти, които бяха зад волана на конструирания от ByKolles Vanwall Vandervell LMH. Това се случи по време на двудневен тест в Барселона, който се проведе в края на миналата седмица.

Заедно с канадеца бяха звездата в туристическите автомобили Естебан Гериери, бившият пилот от Формула Е Том Дилман, както и шампионът в клас GT3000 на Super GT Жоао Пауло де Оливейра.

Колес обясни, че изпитанията в Барселона са имал за цел да проверят дали Вилньов се наслаждава на управлението на хиперавтомобила от клас LMH. Прототипът на ByKolles e задвижван от 4.5 литров V8 двигател на Гибсън и подобно на Гликенхаус не разполага с хибридна система.

В миналото Vanwall е бил британски екип, който участва в F1 през 50-те и началото на 60-те години на ХХ век. В този период Vanwall печели първата титла при конструкторите през сезон 1958 и разполага с пилоти като Стърлинг Мос и Тони Брукс. Освен тях, в британския екип са били други звезди от 50-те като Майк Хотърн, Стюърт-Луис Еванс, Морис Трентиян, Питър Колинс и др.

Сега Колин Колес работи върху нов прототип, който носи името Vanwall. Така той се опитва да се върне в WEC, използвайки наименованието на легендарния британски конструктор.

Вилньов има предишен опит в състезанията за издръжливост. Бившият пилот от F1 финишира втори в 24-те часа на Льо Ман през 2008-ма с екипа на Пежо. Също така той спечели 6-те часа на Спа. През последните години участва в състезания от европейските серии НАСКАР и в избрани GT състезания. Също така той се включи в тазгодишното издание на Дайтона 500 и направи тест с миналогодишния автомобил на Алпин.

„Първо водихме разговор по телефона, след което се съгласихме и се уговорихме да го направим“, сподели Колес.

„Това беше много спонтанно действие. Познаваме обстановката и хората, така че има известна степен на доверие. В крайна сметка това стана възможно. Намеренията на Жак са много ясни. Знам, че проектът ни е доста амбициозен. Намерението ни е да се спечели Льо Ман.“

Колес потвърди, че Вилньов е един от кандидатите за място в неговия екип, стига той да попадне в WEC.

„Да. Това беше целта на упражнението Искахме да видим дали му харесва нашия хиперавтомобил.“

„След това трябва да се обсъдят по-нататъшните стъпки и да се направят много тестове. Ако не сте карали с автомобил с притискаща сила от много години, ще ви отнеме доста време да свикнете отново с нея“, продължи Колес. „Целта не беше да има „престрелка“ между пилотите, а по-скоро да видим дали ще им хареса нашата машина.“

Тимът на ByKolles планира да регистрира поне един Vanwall LMH в класа на хиперавтомобилите на WEC през следващия сезон. Очаква се Гериери и Дилман да бъдат част от пилотския състав.

Колес обясни, че е възможно второ участие, което зависи от осигуряването на достатъчно финансови средства. Първите тестове на прототипа бяха по-рано тази година на пистите Мост, Лаузицринг и Ошерслебен.

Второто шаси Vanwall LMH беше представено на пистата Муджело миналия месец, след което участва в допълнителни тестове на Пол Рикар и Барселона. След това прототипът на ByKolles проведе изпитания на пистата Моторланд Арагон.

ByKolles се надява да се приближи към целта си да хомологира Vanwall Vandervell LMH и да го използва в WEC през следващия сезон. Според информация на различни медии, Колес е резервирал тест в аеродинамичния тунел на Заубер за началото на следващата година. Това ще бъде ключова стъпка за получаване на хомологация от ФИА.

„Опитваме се да получим възможно най-добрата спецификация, тъй като не е позволено да се прави повторна хомологация. Сега се опитваме да подготвим всички неща. Автомобилът ни е почти готов. Сега просто се опитваме да го оптимизираме за възможно най-доброто ниво“, допълни Колин Колес.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Vanwall Vandervell LMH (@vanwall.racing)