Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов наказан

Вилньов наказан

35
0

Жак Вилньов (BMW Заубер) бе наказан снощи за задържане на Джанкарло Фисикела (Рено) по време на вчерашната квалификация за Гран при на Европа.

###

Стюардите на Нюрбургринг постановиха, че няма да бъдат зачетени трите най-добри бързи обиколки на канадеца от последния сегмент на официалната тренировка за място на стартовата решетка. В изявлението си обаче те посочват, че вероятно нарушението е неволно.

Разправията между Фисикела и Вилньов се разрази още в паузата между втората 15-минутна част на квалификацията и последните 20 минути. Италианецът връхлетя в бокса на BMW Заубер, искайки обяснение от Жак, но бе принуден да си тръгне.

Вилньов говорил с Джанкарло след квалификацията, но не се извинил и пилотът на Рено останал още по-вбесен от ситуацията, след което подал оплакване.

Неприемливо е. Той (Вилньов – б.р.) знае колко се губи, когато се движиш зад друг автомобил, дори само за 100 метра. Губи се аеросцепление, грип. Още по-недопустимо е, като се има предвид, че той бе в загряващата си обиколка – заяви Фисикела. – Между състезателите има неписан код на поведение, който той не спази. Забави ме, а съотборникът ми е на полпозишън – аз можех да съм втори, трети или четвърти. Щях да имам шанс за победа, а сега няма вероятност дори на подиума да се кача.

Самият Вилньов обяснил на италианеца, че се опитвал да си загрее гумите, без да спомене дори за момент, че съжалява за случилото се. Канадецът изрази недоумението си от гнева на колегата си, тъй като не смята, че го е задържал.

Не мисля, че съм го забавил и не знам защо е бесен. Видях го, но смятах, че има напълно достатъчно място – каза канадецът.

Инцидентът между Фисикела и Вилньов не бе единственият вчера. Кристиян Клийн (Ред Бул) отпадна още в първата част на квалификацията и обвини за това Такума Сато (Супер Агури). Австриецът обвини колегата си, че го е блокирал в решителната му бърза обиколка.