Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов не разбира защо Ред Бул задържа Перес: Той е на половин...

Вилньов не разбира защо Ред Бул задържа Перес: Той е на половин секунда зад Макс, а в нея се събират 10 коли

3104
0
Серхио Перес
Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Жак Вилньов не разбира защо Ред Бул реши да задържи Серхио Перес и подписа нов двегодишен договор с мексиканския пилот. След неколкомесечни преговори отборът от Милтън Кийнс се споразумя с Перес. Световният шампион за 1997 г. посочи, че Серхио прави най-лошия си сезон в Ред Бул досега. Вилньов отбеляза и колко голяма е разликата между Перес и съотборника му Макс Верстапен.

„Перес прави най-лошия си сезон в Ред Бул. По принцип при него първите няколко старта се получават страхотно, но тази година дори това не стана. На всичкото отгоре губи още повече в момента! “, коментира Вилньов.

„В началото на състезателната година Перес вече изоставаше от Макс, а сега изгуби още половин секунда. И в тази половин секунда се събират 10 коли. Не знам защо отборът взе това решение“, каза още Вилньов

През последните дни се появи неофициална статистика, която би могла да се възприеме като доказателство за твърденията на бившия канадски пилот. В нея се посочва в какъв процент от състезанията втори пилоти като Рубенс Барикело, Валтери Ботас и Марк Уебър са се класирали в топ 10, карайки доминиращи болиди като съотборници съответно на Михаел Шумахер, Люис Хамилтън и Себастиан Фетел. При Ботас показателят е 100%. За Барикело е 98%, за Уебър – 96%. При Перес тази стойност е 75%.

Друг световен шампион във Формула 1 – Деймън Хил – също е на мнение, че Перес изостава сериозно в представянето си спрямо Верстапен.

„Определено мисля, че конкуренцията се изостря. Два отбора демонстрират темпо и на определени писти намаляват разликата спрямо Ред Бул. На правилното за тях трасе пак ще е сложно тимът на Ред Бул да бъде настигнат“, сподели англичанинът.

„Но Ферари и Макларън определено са по-близо. Не забравяйте, че те освен това разполагат с по двама пилоти, които могат да атакуват. Не съм сигурен, че това може да се твърди за Чеко. Тоест Ред Бул е малко „еднокрак“ в момента, ако се наложи да се защитава“, продължи Хил

„Чеко ще трябва наистина да подобри представянето си. Вариантът да е на 0,3 сек зад Верстапен не е добър, защото в тази разлика могат да се съберат страшно много коли. Разликите стават все по-малки и по-малки. Това спъва отбора от гледна точка печеленето на точки. Тоталната доминация на Макс изглежда разколебана, а има още много надпревари. Сезонът е страшно дълъг. Никой няма да помни Монако, докато стигнем до Гран при на Великобритания например“, допълни Хил.