Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов обвини Шумахер за липсата на респект при пилотите

Вилньов обвини Шумахер за липсата на респект при пилотите

2597
0
Жак Вилньов Херес 1997
Михаел Шумахер и Жак Вилньов при сблъсъка им на Херес през 1997 г., снимка Уилямс

Жак Вилньов смята, че неговият съперник от миналото Михаел Шумахер носи отговорност за това пилотите във Формула 1 на днешно време да нямат респект към другите.

Канадецът се бореше за титлата именно с Михаел през 1997 г. Вилньов я спечели след инцидент между двамата на Херес в последния кръг. Той беше предизвикан от Шумахер, който отпадна, а Жак завърши 3-и и спечели короната.

Това е една от ситуациите в кариерата на Шумахер, в които той проявяваше безкомпромисност в битките на пистата през годините. Според Вилньов неговото поведение е дало пример за младите пилоти как да се държат на трасето и да нямат респект към колегите си.

„Шумахер нямаше никакъв респект към другите пилоти“, коментира Жак. „Той даде началото на една ера, в която всеки започна да прави същото. Гледам Формула 2 и Формула 3, и с оглед на карането на пилотите е странно, че няма по няколко смъртни случая всяка година.

Във Формула 1 почти всички състезатели правят същото. Те променят линиите си и правят движения настрани докато спират. Неща, които не трябва да виждаме в спорта.“

Според Вилньов, Люис Хамилтън е пилотът на днешно време, който младите пилоти трябва да гледат, и от който да вземат пример.

„Люис е страхотен, защото досега не е направил нищо извън границите на допустимото“, обясни канадецът. „Той е повече джентълмен на пистата. Бърз пилот е и кара чисто.“