Начало Top Moto News Винялес най-бърз в квалификацията на пистата в Остин

Винялес най-бърз в квалификацията на пистата в Остин

35
0
Маверик Винялес
Маверик Винялес, снимка Мишлен

Маверик Винялес беше най-бърз в квалификацията на пистата в Остин. Пилотът на Априлия записа рекордна обиколка за 2:00.864 мин. и записа първи полпозишън за тази година. Втори финишира новакът Педро Акоста от отбора на Tech3 GasGas. Последното място на първата редица беше заето от Марк Маркес (Грезини Дукати).

Остин приема третия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Домакин на събитието е пистата „Circuit of the Americas“ с дължина 5.513 км и разположена в щата Тексас

По-рано днес се проведе втората свободна тренировка. Най-бърз в нея беше Акоста, следван от Баная, Марк Маркес, Винялес и Алекс Маркес.

Времето преди началото на съботната квалификация в Остин беше сухо, топло и с малко облаци. Температурата на въздуха беше 21 градуса по Целзий, тази на асфалта- 28. Влажността беше около 75 %.

Всички пилоти веднага излязоха след началото на Q1 в Остин. Байндър катастрофира още по време на първия си летящ тур и загуби ценно време, докато Алекс Маркес поведе. Испанецът ще опита да намери място в Q2 и отново да бъде близо до своя по-голям брат Марк.

До приключването на Q1 в Остин имаше много размествания. Най-добрата обиколка записа Милър, следван от Алекс Маркес. Двамата се класираха за втория сегмент от квалификацията на пистата в Тексас. Първи под чертата останаха пилотите на Тракхаус Априлия Раул Фернандес и Мигел Оливейра, както и колегите им от Ямаха Алекс Ринс и Фабио Куартараро. По-назад останаха Брад Байндър (КТМ), Аугусто Фернаднес (Tech3 GasGas), Йохан Зарко (LCR Хонда) и Жоан Мир (Хонда). Последните две места на грида в Остин бяха заети от Такааки Накагами (LCR Хонда и Лука Марини от заводския отбор на Хонда.

Всички пилоти напуснаха бокса след старта на Q2 в Остин. Винялес поведе, докато Хорхе Мартин претърпя две падания в рамките на броени минути. Пилотът на Прамак Дукати определено нямаше същия ритъм като този във втората петъчна тренировка.

Винялес продължи да показва отлична скорост и подобри още веднъж постижението си. Същевременно неговият съотборник Алейш Еспаргаро падна, а Баная даде трето време.

Винялес в крайна сметка спечели квалификацията за Гран при на Америка. Пилотът на Априлия счупи рекорда на пистата край Остин. До него на първа редица се класираха Акоста и Маркес. Новобранецът продължи силното си представяне от началото на сезона.

На втора редица се класираха заводските пилоти на Дукати Франческо Баная и Енеа Бастианини, както и Хорхе Мартин от тима на Прамак Дукати. На трета редица бяха Алейш Еспаргаро (Априлия), Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) и Франко Морбидели (Прамак Дукати). Топ 12 допълниха Марко Безеки (VR46 Дукати), Джак Милър с КТМ и Алекс Маркес (Грезини Дукати).