Начало Top Moto News Мартин начело след първите две тренировки в САЩ

Мартин начело след първите две тренировки в САЩ

60
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин оглави класирането след първите две тренировки в САЩ. Пилотът на Прамак Дукати направи рекордна обиколка за 2:01.397 мин. Втори на 76 хилядни финишира Маверик Винялес с Априлия. Трети на малко повече от 4 десети спрямо Мартин остана Марк Маркес от тима на Грезини Дукати.

САЩ приема третия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Домакин на събитието е пистата „Circuit of the Americas“ с дължина 5.513 км и разположена близо до Остин. Състезанието се провежда под името „Гран при на Америка“ и е единственото на територията на Северна Америка

Времето преди началото на първата тренировка в САЩ беше сухо и слънчево. Температурата на въздуха беше 21 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 31. Вероятността за валежи по време на сесията беше много малка.

Винялес даде най-добро време в откриващата тренировка за уикенда в САЩ. Състезателят на Априлия се надява да се върне в челото след разочарованието в Портимао. Тогава той отпадна в последната обиколка заради проблем със скоростната кутия.

Второ време даде Мартин. Испанецът спечели състезанието в Португалия и се надява да запише още един успех в борбата си за световната титла. В топ 5 в първата тренировка на пистата в САЩ влязоха още Акоста, Бастианини и Безеки.

Условията във втората петъчна тренировка в САЩ бяха малко по-горещи в сравнение с първата. Температурата на въздуха беше 27 градуса, а тази на асфалта- 46. Тази сесия е от много важно значение, тъй като определя кои пилоти се класират директно в Q2 и кои трябва да преминат през първия сегмент от съботната квалификация.

Мартин водеше през първата половина от втората петъчна тренировка в САЩ. Испанецът се чувстваше много комфортно на трасето в Остин и е фаворит за спечелването на полпозишъна. Същевременно съотборникът му Франко Морбидели започваше да показва все по-добри времена. Италианецът продължава адаптацията си към мотора на Дукати.

Мартин в крайна сметка приключи първия ден от уикенда в САЩ на върха. Испанецът подобри рекорда на трасето и слезе под 2 мин. и 2 сек. за обиколка. Втори и трети финишираха Винялес и Марк Маркес. Шесткратният световен шампион е фаворит за подиума и дори победата в спринта и основната надпревара. Маркес е и най-успешните състезател на пистата в Остин.

Четвърти и пети финишираха Франческо Баная (Дукати) и Педро Акоста (Tech3 GasGas). Новобранецът продължи да показва много добра скорост с мотора на КТМ. Шести остана Алейш Еспаргаро с Априлия. В топ 10 влязоха още Франко Морбидели (Прамак Дукати), Енеа Бастианини (Дукати) и пилотите на VR46 Дукати Марко Безеки и Фабио Ди Джанантонио.