Начало Top Moto News Винялес с убедителен успех в спринтовото състезание в Тексас

Винялес с убедителен успех в спринтовото състезание в Тексас

220
0
Маверик Винялес, Априлия
Маверик Винялес, снимка Априлия

Маверик Винялес спечели спринта в Тексас. Пилотът на Априлия потегли от полпозишън и записа убедителен успех на трасето край Остин. Втори финишира Марк Маркес (Грезини Дукати), а трети остана Хорхе Мартин от тима на Прамак Дукати.

Тексас приема третия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Домакин на събитието е пистата „Circuit of the Americas“ с дължина 5.513 км и разположена близо до Остин. Състезанието се провежда под името „Гран при на Америките“

Времето преди началото на третия спринт за тази година беше сухо, топло и с частична облачност. Температурата на въздуха беше 26 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 40. Вероятността за валежи по време на днешната сесия беше нулева. Няколко часа по-рано се проведе квалификацията на пистата в Тексас. Най-добро време записа Винялес, следван от Акоста и Маркес.

Винялес имаше най-добра стартова реакция и поведе след началото на спринта в Тексас. Зад испанеца се наредиха Маркес, Акоста, Мартин, Еспаргаро, Морбидели, Безеки, Ди Джанантонио, Бастианини, Байндър и Милър. Действащият световен шампион Франческо Баная направи ужасно потегляне и се срина в по-задната част на колоната.

Винялес запази водачеството след края на първата обиколка в Тексас. Зад него се движеха Маркес, Акоста, Бастианини и Мартин. Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) получи технически проблем в своя мотор и спря в зоната за сигурност. Същевременно Баная се движеше извън зоната на точките и продължаваше да се бори.

Винялес продължи да води след първите няколко тура от спринтовата надпревара в Тексас. Състезателят на Априлия започна да се откъсва все по-напред от своите съперници. Зад него Маркес и Акоста водеха двубой за второто място. Към тях се присъедини и Мартин, който изпревари Бастианини. В дъното на топ 10 беше Баная, като около него бяха Раул Фернандес и Брад Байндър. От спринта също така отпаднаха още Такааки Накагами (LCR Хонда) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas)

3 тура преди финала Винялес продължаваше да контролира събитията на пистата в Тексас. Пилотът на Априлия записа най-бързата обиколка и имаше комфортен аванс спрямо Марк Маркес. Шесткратният световен шампион се справи с Акоста, който започна да изостава и загуби позиция и от Мартин. Същевременно Баная влезе в зоната на точките, а Йохан Зарко (LCR Хонда) и Жоан Мир (Хонда) също приключиха участието си в спринтовото състезание.

До края на спринта в Тексас не настъпиха размествания в челото. По този начин Винялес запис втора поредна спринтова победа след тази в Портимао. Втори и трети финишираха Маркес и Мартин. Тримата испанци са фаворити за победата и в основната надпревара на COTA, която ще се проведе тази вечер.

Четвърти и пети финишираха Педро Акоста (Tech3 GasGas) и Алейш Еспаргаро с Априлия. Шестото място остана за Енеа Бастианини с Дукати. В топ 10 влязоха още Джак Милър (КТМ), Франческо Баная (Дукати), Раул Фернандес (Тракхаус Априлия) и Франко Морбидели (Прамак Дукати).